duminică 26 mai 2024

Băsescu s-a săturat de unioniști: M-au luat de PĂCĂLICI

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Traian Băsescu a declarat vineri, la 161 de ani de la Mica Unire, că i-au ajuns “până în gât” încercările de a-i aduce la aceeași masă pe lideri partidelor unioniste din Republica Moldova și susține că aceștia l-au luat de “păcălici”.

”Moldova nu duce lipsă de unioniști, sunt vreo 6-7 partide unioniste, dar aici demagogia este la cote înalte. Nu poți să îi aduci la aceeași masă, nu se pot uni pentru că spun că ăla a fost cu ăla, celălalt a fost cu celălalt. Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”, a spus Traian Băsescu, în cadrul evenimentului ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, a spus Băsescu în discursul susținut în cadrul Convenției românilor de pretutindeni, potrivit stiripesurse.ro

Fostul președinte a mai precizat că “sentimentul reîntregirii naționale va trebui deșteptat în orice român, și din stânga, și din dreapta Prutului”.

”Lipsa de înțelegere a ce înseamnă România ciuntită este atât de mare încât subiectul reunificării țării mai mult plictisește dacă îl aduci în discuție. Plictisește și pentru că au o profundă incultură asupra modului în care s-a făcut Unirea, a modului în care s-a plămădit poporul român.

Dincolo de asta, avem un act politic extrem de important – rezoluția Parlamentului European cu privire la pactul Ribbentrop-Molotov. Eu am considerat că trebuie tratată o continuare a declarației Parlamentului României că este gata pentru unirea cu Republica Moldova. Din acest motiv, mi s-a părut extrem de important ca noi, eu și Eugen (Tomac – n.r.), să susținem amendamentul prin care, în rezoluția votată de Parlamentul European se recunoaște pierderea teritorială și nereîntregirea țării. A fost, după părerea mea, un moment important, iar faptul că Parlamentul European n-a refuzat să recunoască acest lucru ne arată că, politic, calea unei bătălii de reunificare ține de noi, dacă o vom aborda sau nu.

Este semnificativ că discutăm despre reunificare chiar de ziua Unirii. I se spune Unirea Mică. Eu cred că a fost o unire extrem de importantă pentru ce a urmat în 1918. Fără Unirea Mică probabil nu ar fi fost posibilă Marea Unire.

Sentimentul reîntregirii naționale cred că va trebui deșteptat în orice român, și din stânga, și din dreapta Prutului”, a declarat europarlamentarul PMP.

Traian Băsescu a mai dezvăluit că a vorbit pentru prima dată despre Unire cu fostul președinte moldovean, Vladimir Voronin.

„Prima dată, am avut îndrăzneala să-i spun lui Voronin despre unire. Voronin n-a fost un prorus, a fost un statlist moldovean, iar mărturie stă faptul că Voronin a deschis drumul Republici Moldova pentru ca astăzi să fie un stat asociat Uniunii Europene. El a făcut primele demersuri pentru ca Republica Modlova să se apropie de Uniunea Europeană, nu de Moscova”, a mai spus Traian Băsescu.

 

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro