Batjocură. Bolnavi obligaţi să-şi plătească testele COVID

Batjocură. Bolnavi obligaţi să-şi plătească testele COVID

Odată cu reprimirea în spitale a pacienţilor non-COVID, ies din nou la iveală neajunsurile sistemului sanitar românesc. Pacienții nou internați au fost obligați să-și facă testul pentru Covid-19… pe banii lor.

Oamenii consideră acest lucru un abuz. Unii pacienţi cronici au trebuit să plătească şi câte 350 de lei pentru un test.

Teoretic, INSP le dă dreptate. Legea prevede ca toți bolnavii conici să fie testați pentru coronavirus în mod gratuit. De asemenea, se mai stipulează că trimiterea pacienţilor la alte unităţi medicale pentru a-şi face testele pentru detectarea Covid-19 reprezintă o încălcare a protocoalelor de siguranţă.

De exemplu, o pacientă cu cancer a plătit două astfel de teste în condiţiile în care nu i s-a spus că beneficiază gratuit de această testare.

Nu mi s-a spus că se poate efectua gratis, astfel că am mers la privat şi mi-am făcut testarea”, a declarat aceasta, potrivit Adevărul.

Am primit multe telefoane de la pacienţi care întrebau dacă e normal şi dacă e recomandat. Ei erau nevoiţi să facă aceste teste la privat, unde ajungeau să plătească şi 300, 350 de lei. Noi le-am spus că nu este corect. În aceste zile vom face o evidenţă a tuturor cazurilor. Ajungem până la ministrul Sănătăţii cu această problemă.”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

În primul rând, problema este că se încalcă protocoalele de siguranţă, spune Vasile Barbu. Parctic, un pacient merge la clinică, face testul și rezultatul îi iese peste 3-4 zile. Merge apoi la spital, dar în acest timp el a luat contact cu alte persoane. Nu se știe astfel dacă mai e negativ. Așa apar de multe ori focarele de Covid-19.

Din ce am observat noi atunci când pacienţii sunt trimişi să-şi facă aceste teste în privat, nu vorbim de o decizie la nivelul spitalului. Mai degrabă din cauza unor medici oportunişti, care din dorinţa de a-şi face propriul portofoliu de pacienţi, trimit pacienţii în mod abuziv. ”, a explicat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Comentează pe FACEBOOK