duminică 14 iulie 2024

Benzina și motorina se scumpesc de la 1 iulie

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Benzina și motorina se scumpesc, din nou, de la 1 iulie, în contextul în care Guvernul a decis încă de la finele anului trecut ca accizele la carburanți să crească în 2024 în două etape, de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie.

 

Benzina și motorina, mai scumpe de luna viitoare. Cât va costa litrul

 

Prima etapă a avut loc la 1 ianuarie. Atunci, preţurile la pompă au crescut, imediat. Benzina s-a scumpit cu 29 de bani pe litru, iar motorina cu 26 de bani pe litru, în comparaţie cu sfârşitul anului trecut.

foto economica

Conform calendarului stabilit de autorităţi, a doua majorare a accizelor la carburanţi va avea loc la 1 iulie.

De exemplu, accizele la benzina fără plumb vor fi majorate cu 363,24 lei / 1.000 de litri, iar cele la motorină cu 332,9 lei / 1.000 de litri, în comparaţie cu nivelul stabilit la 1 ianuarie, , conform calculelor Economedia.

foto economica

Astfel, ca urmare a creşterii accizei, litrul de benzină va fi mai scump cu 36 de bani, iar cel de motorină, cu 33 de bani. Dacă adăugăm şi TVA de 19%, atunci litrul de benzină va costa mai mult cu circa 43 de bani, iar cel de motorină, cu circa 40 de bani, potrivit calculelor Economedia.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii ar putea plăti în plus faţă de preţurile din 16 iunie, cu 21 de lei şi 50 de bani, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei.

 

Statul are nevoie disperată de bani

 

Economiştii spun că majorarea accizelor ajută statul să strângă bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 3,24% din PIB în doar primele patru luni din 2024, ținta Guvernului pe tot anul fiind de 5%.

Iar experţii în energie nu exclud ca prețurile să continuă să crească pe parcursul verii, mai ales că e perioada concediilor, iar consumul creşte.

În prezent, aproape jumătate din preţul de la pompă e reprezentat de taxe.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro