duminică 14 iulie 2024

Putin apreciază „echilibrul” Vietnamului privind Ucraina

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

În timpul vizitei sale în Vietnam, Președintele rus Vladimir Putin a apreciat eforturile țării de a adopta o abordare echilibrată în privința situației din Ucraina. Această declarație a fost făcută într-un editorial publicat în principalul cotidian al Partidului Comunist Vietnamez.

Potrivit lui Putin, Rusia şi Vietnam împărtăşesc o abordare „similară” a situaţiei din Asia-Pacific.

În această zi, Vladimir Putin se află într-o vizită în Vietnam, un stat aliat cu care Rusia are o relație strânsă și de lungă durată. Această vizită are loc după semnarea unui acord de apărare cu Coreea de Nord, ceea ce a stârnit îngrijorarea lumii occidentale.

Pentru a cincea oară, Vladimir Putin vizitează Vietnam și are programată o întâlnire cu noul președinte To Lam și cu secretarul general al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong. Se crede că acesta este personalitatea cea mai influentă din cadrul regimului.

Deja miercuri, pe străzile capitalei vietnameze Hanoi, puteți vedea o prezență puternică a forțelor de securitate, alături de steagurile rusești în întreg orașul.

Putin
putin vizita in vietnam

În timpul războiului din Vietnam, Moscova a furnizat arme comunităților aliate și a contribuit la formarea numeroaselor cadre ale PCV, inclusiv Nguyen Phu Trong, care a devenit de atunci un lider important în partid. De-a lungul anilor, relațiile strânse dintre cele două țări au fost un factor cheie în dezvoltarea comunistă a Vietnamului.

Potrivit analiştilor, problemele referitoare la apărare vor fi discutate în întâlnirea dintre cele două ţări. Aceştia consideră că există un interes reciproc în reluarea vânzărilor de arme, care au încetinit după 2022. Profesorul emerit Carl Thayer de la Universitatea din statul australian Noul Wales de Sud estimează că Vietnamul se confruntă cu provocarea sancţiunilor americane.

La sosirea lui Vladimir Putin, care se confruntă cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), Hanoi se confruntă cu critici din partea partenerilor săi occidentali, în special SUA. Vietnamul este o țară cu o populație de aproximativ 100 de milioane și joacă un rol important în producția manufacturieră și a semiconductoarelor.

În trecut, atât președintele chinez Xi Jinping cât și cel american Joe Biden au vizitat Hanoi. Acest oraș încearcă să păstreze o poziție neutră și echidistantă față de cele două superputeri rivale. Aceasta este conform preceptelor „diplomației bambusului”, care combină prudenta cu pragmatismul.

Un expert a avertizat că această politică ar putea deveni tot mai greu de susținut. Prezența lui Putin în Hanoi este un test pentru a vedea cât de departe poate merge diplomația multidirecțională a orașului și dacă va fi acceptată de alte puteri globale. Huong Le Thu, director adjunct al Programului Asia din cadrul International Crisis Group, explică că acest test are un rol important în determinarea direcției pe care o va lua Vietnamul în relațiile sale internaționale.

Vizita lui Putin are un important aspect economic, în care se discută despre planuri de colaborare mai strânse în domenii precum energia, tehnologia, educația și turismul.

Vladimir Putin se va alătura, de asemenea, ceremoniei de depunere de coroane la mausoleul lui Ho Chi Minh, părintele independenței vietnameze, și va participa la un banchet organizat în clădirea operei, o bijuterie arhitecturală în stil colonial francez. Plecarea președintelui este programată pentru joi seară.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro