duminică 14 iulie 2024

Yemen – Washingtonul a „distrus” două baze ale rebelilor

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Miercuri seară, armata americană a ripostat atacurilor recurente ale rebelilor houthi din Yemen. Au fost lovite două dintre bazele lor, inclusiv un centru de comandă, într-o încercare de a restabili pacea şi siguranţa în zona Mării Roşii şi Golfului Aden.

Armata americană a îndeplinit cu succes o serie de operațiuni în Yemen, distrugând instalatii și ambarcațiuni deținute de gruparea Houthi. Potrivit Comandamentului Central al armatei americane pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM), au fost atacate o stație de control și două ambarcațiuni fără pilot în zonele controlate de houthi din Marea Roșie. Aceste acțiuni au fost efectuate ca parte a unui centru de comandă mai larg destinat să contracareze prezența houthi în regiune.

Cu o zi înainte, CENTCOM a anunțat că au doborât opt drone ale rebelilor care de luni de zile au atacat navele din largul coastelor Yemenului. Acestea pretind că navele servesc Israelul și acționează în Fâșia Gaza, acum bombardată de armata israeliană.

Recent, o navă de marfă a fost atacată de houthi în apropiere de coasta Yemenului şi abandonată. Potrivit Agenţiei britanice de siguranţă maritimă (UKMTO), este confirmat că s-a scufundat ulterior în Marea Roşie.

Yemen
bombardamente

Pe data de 12 iunie, nava grecească M/V Tutor, navigând sub pavilion liberian, a suferit un atac din partea unei drone maritime şi a unei rachete. Această acțiune a avut ca rezultat moartea unui membru al echipajului filipinez și daune majore ale navei. Potrivit Statelor Unite, care condus o coaliție împotriva rebelilor sprijiniți de Iran, aceștia au fost responsabili pentru atac.

Forţele maritime care operează în zonă au observat „deşeuri şi pete de petrol în ultima locaţie raportată”, conform comunicatului emis marţi seară de către UKMTO.

Echipajul navelor maritime se confruntă adesea cu situații periculoase, cum ar fi vara navei lor. Aceste probleme sunt extrem de obositoare pentru membrii echipajului și pot duce la abaterea lor dacă nu sunt gestionate adecvat. Din fericire, UKMTO a raportat că echipajul navei a fost abandonat înainte ca o rachetă să lovească nava în timp ce se afla în apropierea orașului yemenit Hodeida, controlat de houthi.

La doar câteva zile după ce nava M/V Tutor a fost lovită de rachete trase din Yemen de către rebeli, o altă navă de marfă, M/V Verbena, și-a fost abandonată în Golful Aden de către echipajul său.

Din cauza atacurilor din Marea Roșie și Golful Aden, comerțul maritim a suferit foarte mult și companiile de transport au fost nevoite să găsească rute alternative. Mulți căpitani au ales să facă ocolul Africii, deși aceasta înseamnă o distanță mai mare.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro