miercuri 7 iunie 2023

BOR, agent electoral involuntar pentru USR+

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Biserica Ortodoxă Română ține cu tot dinadinsul să fie jucător activ în această campanie electorală. Nu că până acum n-ar fi fost, dar măcar joaca se făcea mai cu fereală. Dar acum se vede din avion nevoia fețelor bisericești de a-și pune amprenta pe ceea ce vor vota românii pe 6 decembrie (asta dacă Dumnezeu chiar ne va da posibilitatea să ținem acele alegeri). Departe de mine de a încerca să găsesc scuze pentru reacția deplasată a lui CTP cu privire la biserică și moaște. Evident, a fost un derapaj jurnalistic. Însă reacțiile de acest gen, ale unor intelectuali învățați să gândească liber vin adesea din sictirul pe care aceștia îl încearcă văzând și jocurile nu tocmai ortodoxe ale fețelor bisericești..

Haideți să revenim la joaca electorală a BOR. Este evident că mesajul dur, lansat de Patriarhul Daniel către guvernanți și comparația cu perioada comunistă a fost recepționat de Orban și ai lui ca un croșeu electoral în plină figură. Oricum ar fi, măsurile de distanțare ce sunt nevoiți să le ia, îi ard destul pe liberali la procente. Deci IPS Daniel n-a făcut decât să le mai bată un cui la sicriu. Sunt însă convins că partiarhul, care stăpânește foarte bine darul vorbirii, putea transmite acel mesaj mult mai neutru și mai împăciuitor, către servitorii sfintei biserici. N-a făcut-o, fiindcă îi place să fie jucător! Iar intenția sa a fost clară, să ajute PSD-ul, partid căruia îi este dator pentru multe, incusiv pentru milioanele pompate cu generozitate de Gabriela Firea în Catedrala Mântuirii Neamului.

Bomba abia acum vine! Așa cum știți, socoteala de acasă nu se potrivește mereu cu cea din târg. Iar demersul lui Daniel i-a lovit într-adevăr pe liberali, dar în favoarea USR+! Am avut ieri posibilitatea să îmi arunc o privire pe un studiu extrem de elaborat, comandat de la Bruxelles, din zona europarlamenară. Vorbim de ceva profesionist, nu fonfleurile pe care le tot dau casele mioritice de sondare a opiniei publice, unde „cine dă banul, comandă muzica”. Și ale căror intoxicări au funcționat de minune, inclusiv la exit-poll-urile de la locale. Aici vorbim de un sondaj atipic, aprofundat, ce va apărea pe piață în câteva zile, așa că nu voi dezvălui încă sursa. Aspectul legat de scandalul politicului cu BOR și modul în care evoluează nu pot să nu-l dau însă din casă..

Deci, dragilor, vă spun că BOR este cel mai bun agent electoral pentru USR+. Care USR + e posibil să ia cel mai bun scor al său de la înființare, peste cel de la europarlamentare. Iar dacă aceștia vor face cu 2 în față la generale, vă spun că lui Orban îi vor trage instantaneu preșul de sub picioare. Chiar și astăzi, la negocieri, Barna și ai lui au exclus oricum o colaborare viitoare cu Ludovic Orban rămas la Palatul Victoriei, fără să fie pe cai mari. Dar haideți să vă explic cum funcționează partea cu BOR. Fară dubii, electoratul USR-ului este cel mai puțin atent la chestiunile de religie, pupat moaște, interdicii la liturghie și altele. Deci pe cei din acea barcă, scandalul îi lasă reci. De partea cealaltă, PNL are de partea sa și un public mai bisericos, să-i spunem. Un electoral ce s-a săturat de Ciuma Roșie, de alternativele stângii și care și-a pus de câțiva ani speranțe în politica de dreapta. De când cu pandemia, acel segment are deja îndoielile sale cu privire la modul în care liberalii pot scoate din gard, țara vârâtă acolo de PSD. Ori, când mai vine și patriarhul, cea mai înaltă figură bisericească și îi dă asigurări că drumul politic pe care se merge e prost, acel segment se sucește cu totul. Iar în studiul de care vorbeam, se arată negru pe alb că acei votanți, un procent de vreo 3 până la 5 la sută, o vor coti direct către alternativa de dreapta, și anume USR și PMP. (Știu, unii îmi veți spune că USR nu e partid de dreapta, însă în mintea alegătorilor lucrurile nu stau așa). Studiul arată că trei sferturi merg la USR și doar un sfert către partidul lui Eugen Tomac.

Cu un PNL dat azi în sondaje pe la 31-32 la sută, afectat de scandalul cu biserica și un USR care joacă la 17-18 la sută, sunt șanse mari să avem acel 2 în față la rezultatul tandemului Barna-Cioloș. Iar acest lucru îl va pune pe Klaus Iohannis într-o mare dificultate la viitoarele negocieri. Acolo unde USR+ va juca dur. Desigur, va avea și alternativa de a reface USL, alături de PSD, putând chiar să îl păstreze astfel pe Orban. Dar asta ar însemna suicid electoral pentru liberali, iar președintele nu văd să își vrea distrus propriul vehicul electoral. În consecință, cu Dumnezeu înainte, îl va sacrifica pe Orban și va încerca să dea USR-ului satisfacția unui premier frecventabil și pentru ei.

Ceea ce eu nu înțeleg, este acastă nevoie disperată a Bisericii de a juca electoral. În loc să își vadă de treaba lor și să fie bucuroși că românii sunt încă alături de ei într-un număr atât de mare, clericii caută mereu și agenda politică. Iar asta nu le face bine. Ar trebui să ia exemplu de la omologii lor din societățile evoluate, acolo unde bisericile se focusează mult mai tare pe mireni. Atâția cât mai sunt, fiindcă ceea ce știe toată lumea este o realitate neplăcută pentru biserică: cu cât societatea evoluează mai tare și progresul tehnic crește, scade vertiginos numărul credincioșilor și se declară tot mai mulți atei. La noi, de bine de rău, suntem departe de această paradigmă, deci Biserica are încă destulă treabă. Ar putea să lase politica pentru alții..

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro