Explicația fenomenului Piedone: prostia contracandidaților

Un sondaj IRES ce a făcut profilul alegătorilor pentru fiecare primar ales la București în parte a născut o întreagă controversă pe seama actualului primar de la Sectorul 5, Cristian Popescu „Piedone”. Până și analistul veșnic revoltat CTP a găsit de cuviință să se arate siderat de rezultatele sale. De ce?! Fiindcă am aflat cu toții că peste 40 la sută din electoratul lui Piedone au între 18 și 35 de ani. Analiza lui CTP, cum că este inadmisibil ca persoane din această categorie de vârstă să îl aleagă pe vinovatul moral de tragedia Colectiv este profund greșită și am să vă explic de ce.

Fenomenul Piedone trebuie decriptat în contextul faunei electorale de la Sector 5. Cunosc bine acel sector și dramele prin care trec acei locuitori parcă abandonați. Oamenii de acolo nu au avut practic o ofertă electorală. Hai să o luăm pe scurt. Acolo aveau de ales între fostul primar Daniel Florea, copilul de casă al lui Liviu Dragnea, un individ care 4 ani nu a făcut nimic în sector. Dar chiar nimic. Unii zic că ar fi furat pe rupte, pe mână cu oamenii lui Vanghelie din primărie, pstrați acolo. Până nu o va zice și DNA-ul, nu avem de unde să știm. Să sperăm că se va trezi. Ce e sigur, e că omul a fost un autentic primar Zero, care nu a făcut nimic în sector.

A mai candiat acolo si Vanghelie, omul trecutului, din școala pesedisto-cocălarească veche. Acel individ care nu poate înțelege că vremea lui a trecut și combinațiile ruginite puse de el în practică acum 12 ani când câștiga alegerile nu mai au cum să funcționeze. Omul nu știe să deschidă Facebook, nu știe să dea un mail, dar are veleități de edil. În fine, ultima speranță a celor din sectorul 5, cea venită din zona liberală, a fost îngropată de Ludovic Orban. Liderul liberal a jucat-o și el tot în bătaie de joc. În loc să vină cu un om nou, spălat și conectat cu acel sector, a încercat un blat ordinar cu omul de casă al aceluiași Vanghelie, fostul său viceprimar Croitoru, pe care l-a recuperat de la ALDE. Gurile rele spun că această mișcare s-a făcut și cu niscaiva argumente solide pentru premier. NU am dovada, dar dacă așa a fost, să-i fie de bine. Oricum nu i-a ieșit.

Disperat că nu i se închidea negocierea cu USR+, orban a trebuit să găsească o soluție de avarie. Așa că l-a luat pe șeful de filială, cvasi-anonimul Cristian Băcanu, un băiat ce nu avea nimic în comun cu acel sector. Cred că nici astăzi, după campanie, nu știe mai mult de 10 străzi din acel sector. E clar din alt film. Până și pe zona on-line e praf. Are o pagină de Facebook mai puțin populară decât un copil de 10 ani. De altfel, umblă vorba că acesta plângea pe la partid, cu câteva zile înainte de închiderea listelor, încercând să-l convingă pe Orban că el nu vrea primar. Dar premierul a ținut-o pe a lui.

Având în vedere acest tablou, victoria lui Piedone e mai mult decât explicabilă. Omul era singurul candidat cu notorietate și fără ștampila de corupt pe spate. Fiindcă dosarul Colectiv nu este unul de furt, pe modelul celorlalte. În plus, Piedone a avut și o campanie a vremurilor noastre, axată mult pe online, pe mesaje target-ate pe Internet și interactive. Adică exact ce nu făceau toți ceilalți. Gândiți-vă că tineretul din Sectorul 5 își dorește aceeași șansă ca și cel din sectorul 4, 3 sau chiar și 1. Iar când văd că sectorul lor e bătut de soartă de peste 20 de ani, ținut într-o sărăcie lucie și o mizerie de nedescris de toți PSD-iștii vopsiți, e normal să se revolte. Cum USR nu a avut candidat acolo, iar PNL a mers pe o catastrofă, rezultatul a fost unul singur. Revolta lor s-a chemat Piedone. Și poate bine au făcut, că așa le-au dat o palmă și liderilor ruginiți din PNL și PSD, care încă mai cred că jocurile politice se fac „pe vechi”…

La final le spun tuturor celor care caută explicații sociologice complexe, să se uite cum arată pagina de Facebook a lui Piedone și să o compare cu cea a lui Florea, Băcanu sau Vanghelie (dacă acesta o avea așa ceva). Lumea se schimbă, băieți!

Comentează pe FACEBOOK