luni 17 iunie 2024

Câciu: Există risc de criză economică în România

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Există riscul unei crize economice în România, spune ministrul Finanţelor, PSD-istul Adrian Câciu. Nu trăim într-o oază feriţi de riscurile apariţiei unor „elemente recesioniste”, adaugă social-democratul. Câciu vine, însă, cu un rugăminte pentru analiștii economici: să fie puţin mai cumpătaţi, fără „scene apocaliptice”.

În contextul în care Consiliul Fiscal a apreciat, la veniturile bugetare, „probabilă manifestarea unui gol de venituri”, Adrian Câciu a fost întrebat dacă există probabilitatea să vină o criză în România.

„Situaţia este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată şi înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut şi conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situaţii şi întreruperi de lanţuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul.

„Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriţi de riscurile apariţiei unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipatele pas cu pas pentru că trebuie să te uiţi cum funcţionează anumiţi indicatori proxy – de exemplu producţia industrială este în scădere. Asta îţi arată că vei avea o dificultate, cel puţin pe trimestrul 3 şi 4 şi trebuie să iei nişte măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale.

După cum aţi văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasi-stagnare. Mi-ar plăcea totuşi ca şi analiştii economici de la noi să fie puţin mai cumpătaţi în aprecieri, prezentând scene apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunţăm o stagnare pe trimestrul 2”, a adăugat Câciu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro