Când se va încheia pandemia

Stephane Bancel, directorul general al grupului farmaceutic american Moderna Inc a declarat într-un interviu pentru cotidianul elveţian Neue Zuercher Zeitung că in opinia sa, pandemia va mai dura un an.

„Dacă vă uitaţi la extinderea capacităţilor de producţie la nivelul întregii industrii în ultimele şase luni, suficiente doze ar trebui să fie disponibile la mijlocul anului următor astfel încât toţi locuitorii planetei să poată fi vaccinaţi. De asemenea, doze suplimentare vor fi posibile dacă va fi nevoie”.

Următorul pas este ca vaccinarea să fie disponibilă și pentru copii, a spus Stephane Bancel.

„Cei care nu se vaccinează se vor imuniza natural, pentru că tulpina Delta este foarte contagioasă. În acest fel vom ajunge într-o situaţie similară cu cea a unei gripe. Poţi fie să te vaccinezi şi să ai o iarnă fără probleme. Sau nu te vaccinezi şi rişti să te îmbolnăveşti şi posibil chiar să ajungi la spital”, crede Stephane Bancel.

Întrebat dacă el crede că o revenire la normal va avea loc în a doua jumătate a anului următor, Stephane Bancel a răspuns: „Peste un an începând de astăzi, cred că da”.

Șeful Moderna a mai spus că se aşteaptă ca guvernele să aprobe doze suplimentare pentru persoanele care au fost deja vaccinate. În opinia acestuia pacienţii cu grad mare de risc care au fost vaccinaţi în toamna anului trecut vor avea nevoie, “fără îndoială”, de o nouă doză.

Doza suplimentară va avea aceeași compoziție și anul acesta ca cea inițială.  Moderna nu a avut suficient timp pentru a o modifica.

„În prezent testăm variante de vaccin optimizate pentru tulpina Delta. Acestea vor forma baza pentru dozele suplimentare din 2022. Testăm de asemenea o variantă Delta plus Beta, următoarea mutaţie care potrivit cercetărilor este posibilă”, a spus Stephane Bancel.

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a).

Comentează pe FACEBOOK