miercuri 30 aprilie 2025

Cazul Sf. Pantelimon: Doctori acuzați de omor/ Medicii de la ATI: Este o situație de criză / Ce spune Rafila

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE ORA 15.50 – Şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, anunţă că medicii anestezişti îşi vor continua activitatea, după ce iniţial au ameninţat cu demisiile din gărzi şi apoi cu demisia din spital, pentru a merge în locuri unde „nu sunt călcaţi în picioare”. Ea dă vina pe presă pentru aşa-numite „presiuni” care nu i-ar lăsa pe medici să îşi desfăşoare activitatea.

„Este o situaţie de criză, nu putem să renunţăm aşa, dintr-o dată şi suntem dispuşi să ne continuăm cu efort activitatea, cu rugămintea să ne lăsaţi să ne facem treaba. Pentru toată mass media. Nu amestecăm procesul penal. Cine e vinovat să plătească, dacă se va demonstra. Dar suntem oameni care ne desfăşurăm activitatea în mod corect.  Noi asta facem, salvăm oameni, deocamdată facem gărzi, vedem cât de severă va fi presiunea, pentru că nu se poate lucra în astfel de condiţii. Nu şantajăm pe nimeni”, a  declarat şefa secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon Florina Pompilian, după întâlnirea cu ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

„Presiunea vine de la dumneavoastră. Suntem denigraţi, suntem denigraţi ca şi specialitate medicală şi ca şi colectiv, suntem denumiţi gunoaie umane”, le-a spus medicul jurnaliştilor. 
Întrebată ce se va întâmpla cu pacienţii ale căror operaţii au fost amânate, medicul a răspuns că medicii continuă cu gărzile, demisiile nu au fost acceptate, iar dacă gărzile continuă va continua şi activitatea medicală. 
stirea initiala

Cazul de la Spitalul Pantelimon ia amploare. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti care instrumentează dosarul în care doi medici de la secţia de anestezie-terapie intensivă (ATI) din cadrul Spitalului Sfântul Pantelimon din Bucureşti sunt acuzaţi de omor calificat în cazul decesului unui pacient de 54 de ani, fac precizări referitoare la reducerea dozei de noradrenalină care ar fi dus la moartea bărbatului.

 

Cazul Spitalului Sf. Pantelimon. Detaliile procurorilor

 

Conform anchetatorilor, pacientul a cărui moarte este anchetată a fost ţinut în spital peste o săptămână, starea i s-a agravat şi a fost transferat la ATI. După o primă reducere a dozei de noradrenalină şi după ce o asistentă a crescut din nou doza, starea pacientului s-a îmbunătăţit. Moartea a survenit celei de a doua reduceri a dozei. 
„Pacientul în vârstă de 54 de ani a fost internat în spital în data de 17.03, iar pe fondul agravării stării de sănătate, a fost transferat la ATI în data de 25.03. În data de 26.03 are loc prima reducere bruscă a dozei de noradrenalină. În zilele următoare, starea pacientului s-a îmbunătăţit, el fiind chiar vizitat de familie. În data de 04.04 are loc a doua reducere a dozei de noradrenalină şi survine decesul” a transmis, joi, procurorul Alexandru Anghel, potrivit News.ro
Cei doi medici de la Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sfântu Pantelimon din Bucureşti acuzaţi de omor calificat cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei vor fi duşi, în cursul zilei de joi, la Tribunalul Bucureşti, unde se va judeca propunerea procurorilor privind emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele lor. Femeile au fost reţinute miercuri, fiind acuzate de moartea unui pacient de 54 de ani căruia i-au scăzut nejustificat doza de noradrenalină.

Asistenta de la Spitalul Pantelimon care i-ar fi minţit pe procurori, plasată sub control judiciar

Mai mult, procurorii anunță că asistenta de la ATI care i-ar fi minţit în legătură cu decesele suspecte de la Secţia ATI a Spitalului Pantelimon a fost plasată sub control judiciar.
„În sarcina acesteia s-a reţinut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 şi 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârşirea infracţiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declaraţii mincinoase şi nu a spus tot ce ştie cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei”, precizează anchetatorii.

Colegii de la Spitalul Pantelimon le apără pe doctoriţele acuzate de omor

Colegii le iau apărarea celor două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, scrie Agerpres.

„Să ne înţelegem, noradrenalina nu salvează viaţa. Dacă nu are nevoie de nonadrenalină, nu pui unui pacient, nu administrezi. Nu este un medicament care salvează viaţa (…) Noradrenalina nu este un medicament fără de care nu supravieţuieşte bolnavul. Este un medicament care se dă în multe patologii, are rolul de a susţine tensiunea pacientului”, a declarat joi şefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian.

Ea s-a arătat contrariată de informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora medicii ar avea un interes să moară cât mai mulţi pacienţi.

„Eu nu ştiu să existe aşa ceva. Ultima reclamaţie pe care am avut-o noi legată de această ştire a fost de la o aparţinătoare care ne reclama că ţinem pacienta moartă în pat, ca să luăm nişte bani. Poftim? Acolo s-a ajuns, că noi încasăm bani pe deces?”, a spus Florina Pompilian.

De asemenea, medicul a pus la îndoială ancheta demarată de procurori.

„Procurorul declară aşa, este o uimire şi pentru noi: în 26 martie, o asistentă declară că doamna doctor X, una din cele două doamne doctor, a scăzut intenţionat doza de noradrenalină la un pacient care avea depăşită cu mult doza maximă şi care avea tensiune 4 şi ceva. Un pacient care avea tensiune cu 4 şi noradrenalina cu 14. Doctoriţa a scăzut doza intenţionat şi asistenta spune că a salvat pacientul că a pus nonadrenalina în pungă? Aceeaşi asistentă ascunde din 26 martie până pe 4 aprilie. Şi la acelaşi pacient, doctoriţa care nu a fost reclamată nicăieri că a făcut asta face acelaşi lucru la acelaşi pacient. Serios?”, a afirmat şefa ATI.

Ea a anunţat că toţi medicii de la Secţia ATI vor demisiona din funcţie.

Rafila, despre cazul Spitalului ”Sfântul Pantelimon”: Cine este vinovat să plătească

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus că i se pare „absolut incredibil” ceea ce s-a întâmplat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, însă este de părere că nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical şi a afirmat că cei vinovaţi trebuie „să plătească”.

El a precizat și că directorul medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi-a prezentat demisia, iar managerul unităţii medicale va demisiona şi el.

„Mi se pare absolut incredibil ceea ce s-a întâmplat, dacă s-a întâmplat aşa, pentru că discutăm până la urmă în momentul de faţă de o anchetă penală în curs. Nu discutăm despre decizia unei instanţe, pentru că omorul deliberat, cum scrie acolo, este pentru mine greu de conceput şi mi se pare absolut inacceptabil, dar aş vrea să înţelegem un lucru. Când discutăm despre o anumită specialitate, o profesiune medicală, cred că trebuie să discutăm cu cei care practică acea profesiune sau specialitate pentru că ei sunt în măsură să poată să ne dea răspunsurile corecte”, a afirmat Rafila.

El a precizat că nu trebuie blamat „în bloc” corpul medical şi că se va deplasa la unitatea medicală pentru a se asigura că activitatea va continua.

„Trebuie să ne aducem aminte de tot ceea ce fac medicii şi nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional. O să mă duc imediat după ce închei conferinţa cu dumneavoastră. (…) Mă duc acolo pentru că este o situaţia fără precedent. Noi trebuie să ne asigurăm că activitatea medicală la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va continua. Vreau să discut cu şefii secţiilor din Spitalul Pantelimon, cu medicii de la Secţia de Terapie Intensivă şi să găsim împreună o soluţie. Presiunea publică de blamare a corpului medical in corpore nu cred că este un răspuns pe care trebuie să îl încurajăm. Cine este vinovat să plătească”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Cazul Sf. Pantelimon: Grevă spontană a medicilor de la ATI

Medicii de anestezie şi terapie intensivă de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” au intrat, joi, în grevă spontană, asigurând doar urgenţele, garda şi tratamentul pacienţilor aflaţi în secţia ATI, a anunţat managerul spitalului, Bogdan Socea.

El a precizat că medicii „reclamă atitudinea şi climatul în care lucrează”.

„Medicii de anestezie şi terapie intensivă care sunt în spital au hotărât să intre într-o grevă spontană şi să nu dea anestezie la pacienţii cronici sau programaţi. Sigur, asigură urgenţele, garda, plus pacienţii care sunt în terapie. Au fost amânate, la prima oră, zece intervenţii. Au spus că pregătesc o hârtie în care vor semna toţi că îşi dau demisia din contractul cu gărzile şi cu spitalul”, a spus Socea.

Întrebat dacă va mai putea funcţiona spitalul fără medici ATI, el a răspuns: „Nu. Va însemna un blocaj”.

Doi medici, specialişti ATI la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro