UPDATE 2. Ministrul Rafila a spus după vizita la Spitalul Pantelimon că încrederea reciprocă între personalul medical şi pacienţi este esenţială pentru reuşita actului terapeutic.
”Ăsta este răspunsul corect, coerent, şi dacă au fost lucruri care au ost în neregulă, atunci sigur că ele trebuie sancţionate, aduse în atenţia publică dar nu putem pe de altă parte, să blamăm şi să aducem în faţa opiniei publice lucruri care posibil nu s-au întâmplat. Trebuie să existe un echilibru în toate iar încrederea şi buna-credinţă trebuie să guverneze întreaga activiatte medicală”, a arătat ministrul.
Despre conflictele dintre cadrele medicale din spital, Rafila a precizat că fiecare om are o anumită personalitate, individualitate, îşi doreşte recunoaşterea calităţilor profesionale, umane.
”Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal. Nu spun că s-a întâmplat în acets caz, dar cred că nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri. Ne ocupăm să intrăm în legătură cu doamna doctor care a făcut această plângere, lipseşte astăzi”, a completat ministrul.
Rafila: Ceea ce mie mi se pare intolerabil este să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă tu ai un interes personal
Despre doctoriţa care a depus plângerea, fosta şefă a ATI, ministrul a declarat că vrea să le spună toate problemele pe care le are.
”Până la urmă acolo este un colectiv care cuprinde 13 medici, există anumite sesizări la Colegiul Medicilor, înţeleg, împotriva doamnei doctor care a făcut plângerea astăzi, au existat mai mult plângeri în decursul timpului. Este absolut intolerabil, nu ne reglăm noi problemele de natură personală pe spatele pacienţilor. Asta trebuie să fie foarte clar, pacienţii sunt prioritari, problemele noastre personale sunt pe planul doi”, a completat ministrul.
UPDATE 1: Managerul Spitalului Pantelimon din Bucureşti, Bogdan Socea, a declarat, vineri, că, în urma verificărilor preliminare referitoare la situaţia din Secţia Terapie Intensivă, nu au fost constatate date care să ateste o viciere a tratamentului. El a precizat că decesele înregistrate în unitatea medicală nu puteau fi evitate.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, după vizita la Spitalul Pantelimon, că nu sunt până în momentul de faţă elemente care să susţină acuzaţiile, precizând că investigaţia va continua, iar cele 17 (nu 20 cum s-a transmis inițial) decese care s-au întâmplat între 4 şi 7 aprilie sunt absolut regretabile.
stirea initiala.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat vineri, înainte de vizita la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti, că ancheta în cazul morților din acest spital este abia la început. Rafila a spus că vrea să știe exact cum se desfăşoară activitatea în secţia de terapie intensivă (ATI) şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical.
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
”Abia acum a început această investigaţie, lăsaţi-ne să ne facem treaba. Vreţi nişte rezultate credibile, nu care să fie discutabile, şi noi vrem acelaşi lucru. Lucrăm cât putem de repede, nu vreau să ne facem angajamente, prefer să vă dau informaţii”, a spus ministrul înainte de vizita la spital.
Alexandru Rafila a precizat că va sta de vorbă cu echipa de contol, cu managementul spitalului.
”Vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical. O să mă duc împreună cu doamna preşedintă a Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că dânsa împreună cu mine are două tipuri de responsabilităţi.”, a precizat Rafila, potrivit News.ro.
”Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă (..) este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii inu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.
20 morţi suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon
Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis la Spitalul Sfântul Pandelimon din Buvurești. Un asistent medical acuză că în perioada 4-7 aprilie în Secția de ATI ar fi fost înregistrați 20 de pacienți morți din cauză că le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați.
Directoarea de îngrijiri, care l-a anunțat pe managerul spitalului, spune în sesizare că în data de 10 aprilie a fost informată de către o asistentă de la ATI că în perioada 4-7 aprilie 2024 „în secția ATI au murit circa 20 de pacienți, motivul fiind scăderea voită a noradrenalinei de pe injectomat”.
CITITI SI: 20 morţi suspecte în 4 zile la spitalul Sfântul Pantelimon
Comentează pe FACEBOOK