La sfârșitul primei zile a summitului G20 de la New Delhi, gazdele indiene au oferit liderilor mondiali o cină de gală bazată pe mei, un aliment esențial pentru milioane de oameni din această țară, conform raportului Reuters citat de news.ro. Cina pregătită de președintele indian a inclus trei feluri de mâncare vegetariene care au sărbătorit
La sfârșitul primei zile a summitului G20 de la New Delhi, gazdele indiene au oferit liderilor mondiali o cină de gală bazată pe mei, un aliment esențial pentru milioane de oameni din această țară, conform raportului Reuters citat de news.ro. Cina pregătită de președintele indian a inclus trei feluri de mâncare vegetariene care au sărbătorit „sezonul bogăției toamnei”, cu diverse preparate pe bază de mei.
De la chipsuri făcute din frunze de mei la budincă, această hrană a fost servită la masa la care au participat lideri mondiali precum președintele american Joe Biden, premierul britanic Rishi Sunak și premierul japonez Fumio Kishida. Premierul indian Narendra Modi, cunoscut ca practicant de yoga și vegetarian convins, a subliniat virtuțile meiului în fața oaspeților săi.
În plus, premierul indian Narendra Modi, care este cunoscut pentru practicarea yoga și pentru faptul că este vegetarian convins, a subliniat beneficiile meiului în fața invitaților.
Ca parte a felului principal, a fost servită o tartă însoțită de ciuperci de pădure glazurate, chipsuri de mei și orez roșu Kerala amestecat cu frunze de curry. Alături, au fost prezente Bakarkhani, o pâine plată dulce și densă, tradițional servită în bucătăria Mughlai, precum și celebrele „Pao” sau chifle pufoase din Mumbai.
De asemenea, invitații au avut parte de prăjituri preparate cu mei.
În ceea ce privește băuturile, pe masă au fost oferite opțiuni precum tradiționalul Kashmiri kahwa, specific nordului țării, alături de renumita cafea filtrată din sudul Indiei și ceaiul Darjeeling.
Meiul a devenit o alegere populară ca alternativă sănătoasă la grâu și orez, mai ales după ce premierul indian Narendra Modi și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură au desemnat anul 2023 ca Anul Internațional al Meiului. La începutul acestui an, această cereală, recunoscută ca superaliment datorită versatilității și impactului său favorabil asupra mediului, a fost inclusă și în meniul dineului de stat de la Casa Albă, organizat cu ocazia vizitei prim-ministrului indian Narendra Modi.
Înainte de cina de gală, liderii din cadrul G20 au emis o declarație comună care a evitat să condamne explicit Rusia în contextul conflictului din Ucraina, dar a subliniat necesitatea ca toate statele să evite folosirea forței pentru a dobândi teritorii. Declarația lor a inclus, de asemenea, menționarea meiului.
„Încurajăm eforturile de consolidare a cooperării în domeniul cercetării privind cerealele rezistente la schimbările climatice şi nutritive, cum ar fi meiul, quinoa, sorgul şi alte culturi tradiţionale, inclusiv orezul, grâul şi porumbul”, se arată în declaraţie.