Ce scenarii se vehiculează înaintea moțiunii

Proaspăt ales în fruntea PNL, Florin Cîțu ar putea pierde șefia Guvernului, după ce PSD a depus la începutul săptămânii moțiune de cenzură.

Senatorii şi deputaţii se reunesc joi în şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii iniţiate de 157 de parlamentari social-democraţi, cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”.

Cu o Coaliție ruptă (după plecarea USR-PLUS), Cîțu se mai bucură doar de susținerea celor de la UDMR și a Minorităților.

De cealaltă baricadă se află USR-PLUS, AUR și PSD, social-democrații fiind dispuși să meargă mai degrabă la alegeri anticipate decât să-l susțină pe Cîțu – premier.

În aceste condiții, matematica parlamentară arată că există numărul necesar de voturi pentru înlăturarea Guvernului Cîțu, scrie Hotnews. Pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie de 234 de voturi.

PSD are 157 de parlamentari, AUR are 43 iar USR-PLUS are 80, în total sunt 280 de voturi. La aceste voturi se pot adăuga altele și anume cele ale parlamentarilor PNL susținători ai lui Ludovic Orban.

Surse din partid au spus că s-au discutat mai multe scenarii în interiorul PNL, potrivit Hotnews:

1 – posibilitatea depunerii unei noi sesizării la CCR de această dată pe faptul că în Parlament există două moțiuni de cenzură cu același obiect. Au renunțat însă, pentru că nu  au identificat în baza căruia articol puteau contesta moțiunea.

2 – Cîțu să-și depună demisia luni, înaintea dezbaterii și votului moțiunii de cenzură. Demisia i-ar permite acestuia o scurtare a planului inițial și o nouă nominalizare rapidă pentru funcția de premier.

3 – guvernare minoritară PNL-UDMR- Minorități, fără Florin Cîțu și cu santajul PSD în Parlament.

Discuțiile și negocierile sunt în plină desfășurare. De altfel, negocierile vor continua, iar scenariile și opțiunile vor fi făcute și refăcute până în ziua votului moțiunii de cenzură, pe 5 octombrie.

Comentează pe FACEBOOK