luni 17 iunie 2024

Cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului. Anunțul lui Ciolacu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministerului de Finanțe un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Impactul bugetar este estimat la aproximativ 8 miliarde de lei. Printre măsuri se prevăd reducerea aparatului de stat, reducerea sporurilor, reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii și prioritizarea proiectelor de investiții publice.

Mai exact, Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului de Finante un Plan de masuri de reducere a cheltuielilor (6-8 miliarde lei), pe 2 componente:

1. Reducerea aparatului de stat: Creșterea Normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; Reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; Reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; Plafonarea indemnizatiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/ CS și Directorat din companiile de stat; Comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse

2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu

3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului. a) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, altele decat cele ptr medicamente spitale si programe de sanatate si b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile)

4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Acesta este cel mai dur plan de reducere a cheltuielilor statului.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro