luni 22 aprilie 2024

Ciolacu ne promite cea mai mare creştere economică din UE

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Marcel Ciolacu ne promite o creștere economică spectaculoasă, în 2024. Cea mai mare din Uniunea Europeană, spune prim-ministrul României.

 

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

 

România va avea „cea mai mare” creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, Ciolacu, potrivit Agerpres.

El a fost întrebat, la Guvern, despre un recent raport al Comisiei Europene care avertizează asupra „deficitului bugetar prea mare” înregistrat de România.

„În fiecare an, după ce închidem cu deficitul în decembrie, după ce constatăm cu toţii, nu numai dumneavoastră şi eu, şi cetăţenii, că nu s-a întâmplat nicio nenorocire, nu a venit nicio apocalipsă. Dimpotrivă, anul trecut, ne-am încadrat cu minimum 0,5, anul acesta ne încadrăm cu minimum 0,7. (…) Nu este o catastrofă deficitul. Dacă nu ţinem cont de anumite recomandări şi nu ne menţinem ritmul de investiţii… Deci, ritmul va fi unul susţinut şi, atunci, economia, se autofinanţează şi vom avea, din punctul meu de vedere, cea mai mare creştere economică din Europa anul acesta. Şi nu va fi o creştere economică pe consum, va fi o creştere economică, în continuare, pe investiţii”, a afirmat Ciolacu.

 

Comisia Europeană îl contrazice pe Marcel Ciolacu

Comisia Europeană a avertizat, luni, că România se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe, în baza unei analize aprofundate pentru şase state membre, cu scopul de a evalua dezechilibrele macroeconomice în contextul semestrului european.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, celelalte state membre pentru care s-au publicat analize aprofundate sunt Cipru, Ţările de Jos, Slovacia, Spania şi Suedia.

„În pofida unor îmbunătăţiri, România se confruntă în continuare cu vulnerabilităţi legate de conturile finanţelor publice şi ale balanţei externe. Deficitele publice şi de cont curent mari, precum şi rata ridicată a inflaţiei, care sunt toate peste nivelurile de dinaintea pandemiei, fac economia potenţial vulnerabilă la şocuri. S-au înregistrat unele progrese în reducerea deficitului de cont curent în 2023, în principal în urma înăspririi politicii monetare şi a consumului privat mai slab. Cu toate acestea, în condiţiile în care politicile rămân neschimbate, riscurile legate de poziţia externă ar urma să rămână ridicate în următorii ani”, atrage atenţia Comisia Europeană.

CITITI SI: Ciucă se laudă cu cea mai mare ‘creștere economică’ din UE

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro