sâmbătă 25 martie 2023
spot_img

Condamnarea de 12 ani primită de Nelu Iordache a fost anulată

CITEȘTE ȘI:

spot_img

12 ani şi 6 luni de închisoare. Aceasta a fost pedeapsa primită de omul de afaceri, Nelu Iordache, la instanţa de fond în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air. Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal împotriva acestuia, iar pedeapsa a fost anulată, relatează Agerpres.

Judecătorii susţin că faptele s-au prescris. O decizie a Curţii Constituţionale adoptată în mai 2022 a fost aplicată în acest sens.

Astfel, a fost declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. 

Dorin Cocoş, Mihai Chirica sau foşti şefi din ANRP au scăpat deja de condamnări. Unii chiar au ieşit din închisoare: Adrian Mititelu şi Bogdan Olteanu.

Și pentru Ali Imad care avea o condamnare de 7 ani închisoare în dosarul Blue Air pentru complicitate la evaziune fiscală, magistrații au decis încetarea procesului.

„În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.b C.pen., la decizia nr. 358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art.16 alin.1 lit.f C.pr.pen. rap. la art.153, 154 alin.1 lit.d C.pen., la decizia nr.358/2022 a Curţii Constituţionale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iordache Nelu pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată”, se arată în decizie.

Totuși, judecătorii au admis, în parte, acţiunea civilă formulată de statul român prin ANAF, şi i-a obligat în solidar pe Nelu Iordache, Ali Imad şi compania Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA) la plata sumei de 8.972.252 lei reprezentând TVA.

Nelu Iordache primise o condamnare la Tribunalul Bucureşti, în martie 2021, de 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare.

Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad”, preciza DNA.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei.

„Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, mai spun procurorii.

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare. El mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro