duminică 16 februarie 2025

Condimentele si plantele aromatice – aliat pentru sănătate

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului.Condimentele si ierburile aromatice nu sunt doar pentru a ne aroma si condimenta preparatele în bucătărie, ci și pentru viața de zi cu zi, pentru protecția sănătății și prevenirea bolilor.

Condimentele si ierburile aromatice

Condimentele si plantele aromatice sunt un adevărat aliat pentru sănătate. Acestea pot purifica, detoxifica, reduce inflamația și ajuta digestia.

Beneficiile sunt numeroase și variază de la un condiment la altul. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că mirodeniile sunt benefice pentru sănătatea noastră.

În vremurile străvechi, anumite mirodenii erau folosite în medicina naturală tradițională. Unele culturi le folosesc mult mai mult decât altele, cum ar fi India, unde mirodeniile se folosesc în aproape fiecare preparat și fac parte din tradiția culinară.

În plus, un consum normal de condimente sănătoase nu constituie în niciun caz un risc pentru sănătate.

Nu există efecte secundare reale, iar singura restricție poate fi asupra condimentelor picante, al căror consum peste măsură nu este recomandat.

Top condimente si plante aromatice

1. Piperul rosu

Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism.

Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum.

Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea grasimilor, in special al celor depuse la nivelul abdomenului.

piper rosu
piper rosu condimente

Totodata, acest condiment poate inlocui cu succes sarea, prevenind pericolul unui aport prea mare de sodiu in organism. Il puteti folosi pentru aromatizarea preparatelor din carne, sau a hummusului.

2. Scortisoara

Scortisoara este un condiment cu adevarat special, nu doar prin aroma unica pe care o adauga bauturilor si preparatelor copioase, ci si prin aportul redus de calorii si proprietatilor benefice sanatatii.

Oamenii de stiinta au descoperit ca scortisoara ajuta la mentinerea nivelului optim al glicemiei in sange, dar si pe cel al trigliceridelor.

scortisoara
scortisoara condimente

Cerealele integrale de la micul dejun, ceaiurile, bauturile calde sau deserturile pot fi aromatizate cu scortisoara, devenind astfel optiuni alimentare excelente pentru o stare de sanatate perfecta.

3. Menta

Menta este o iarba aromatica bogata in antioxidanti, caroten, vitaminele C si A, substante care intaresc sistemul imunitar, mai ales in sezonul rece.

Menta aduce beneficii unice functionarii tubului digestiv, ficatului, vezicii biliare si sistemului respirator. Planta detoxifica organismul, trateaza diareea si crampele intestinale, imbunatateste circulatia sangelui si are efect antibiotic usor.

O puteti consuma sub forma de ceai (infuzie) sau ca iarba aromatica pentru diverse salate, sosuri, deserturi si sucuri naturale.

4. Chimenul

Chimenul este un ingredient antiinflamator potent, care inhiba formarea si dezvoltarea tumorilor canceroase. Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier si, datorita proprietatilor sale antiseptice, este folosit in tratarea racelilor usoare.

Infuzia de seminte de chimen este un remediu natural excelent pentru guturai. Acelasi condiment ajuta la accelerarea metabolismului, tratarea afectiunilor digestive si a insomniilor si ameliorarea senzatiilor de greata in sarcina

Chimenul este util si in reglarea colesterolului marit, imbunatatirea lactatiei, combaterea anemiei si tratarea parazitilor intestinali.

5. Salvia

Salvia este un alt condiment cu proprietati benefice pentru sanatate. Regleaza nivelul colesterolului in organism si presiunea arteriala, diminuand considerabil riscul instalarii bolilor cardiace.

Uleiurile volatile, flavonoizii si acizii fenolici din salvie au o puternica actiune antioxidanta.

Salvia poate fi combinata cu ceapa pentru diverse umpluturi sau poate fi presarata peste salate, fripturi, pizza sau preparate coapte. Salvia se poate consuma si sub forma de ceai, recomandat insa in cantitati moderate.

6. Anasonul

Aroma puternica a anasonului il face mai dificil de agreat de catre anumite persoane, insa acest condiment este recomandat intr-o dieta benefica sanatatii.

Are efect calmant asupra sistemului digestiv, trateaza simptomele racelii si gripei (congestia nazala, tusea etc.) si stimuleaza lactatia.

Acestea sunt doar câteva dintre principalele condimente folosite frecvent în întreaga lume. Există și mai multe opțiuni, în special în plan local, în funcție de diferitele plante care sunt cultivate sau se găsesc în natură.

Așadar, nu îți fie teamă să folosești condimentele pentru a da gust mâncărurilor. Pe lângă faptul că aduc un plus de aromă și savoare, condimentele si plantele aromatice oferă și multe beneficii sănătății.

 

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro