Covid-19. Școlile se închid în perioada 11-22 martie

Covid-19. Școlile se închid în perioada 11-22 martie

UPDATE. Oficial: Școlile se închid în perioada 11 – 22 martie.

Orban: ‘Decizia e luată pentru o perioadă de 8 zile. Vrem să și vedem evoluția numărului de diagnostice și nu numai. Grija noastră e de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare”.

 

UPDATE: Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă nu a luat o decizie privind închiderea școlilor. Premierul interimar Ludovic Orban a declarat, luni, că „este o decizie pe care am analizat-o și trebuie să o cântărim”.

„Trebuie să discutăm despre propunerea privind activitatea școlară. Este o decizie pe care am analizat-o și trebuie să o cântărim. Și eu cred că, dacă există cel mai mic risc, va trebuie să suspendăm activitatea la nivelul învățământului preuniversitar. Trebuie să discutăm condițiile, perioada, ce măsuri aferente luăm. Trebuie să stabilim de când poate intra în vigoare o astfel de măsură”, a declarat premierul interimar.

În schimb, olimpiadele şcolare judeţene şi regionale, precum şi competiţiile sportive vor fi suspendate până la o dată care va fi comunicată ulterior.

Știrea inițială.

Școlile ar urma să se închidă de marți, 10 martie, până după Paște, din cauza răspândirii coronavirusului, potrivit unor surse.

Grupul de Comunicare Strategică nu a rpecizat oficial acest lucru, o ședință în acest sens urmând să aibă loc, luni, de la ora 16.00.

Totodată, ministrul Educației a anunțat că olimpiadele elevilor vor fi suspendate.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă al Ministerului Educației: 

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a convocat luni, 9 martie, o videoconferință cu inspectorii școlari generali și inspectorii școlari generali adjuncți în care s-au discutat măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în unitățile de învățământ. De asemenea, ministrul a subliniat importanța dotării școlilor cu săpun și dezinfectant, iar inspectorii trebuie să se asigure de existența acestora, monitorizând  situația.

Ca o măsură de prevenire a îmbolnăvirii, ministrul Educației și Cercetării a hotărât suspendarea desfășurării tuturor olimpiadelor școlare județene și regionale, precum și a competițiilor sportive, până la o dată care va fi comunicată ulterior.

În cadrul videoconferinței a fost discutată și Procedura și criteriile de suspendare a cursurilor școlare în unitățile de învățământ în contextul confirmării unui caz/mai multor cazuri de COVID-19. Conform art. 4 din Hotărârea nr. 7 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, toți cetățenii români care se întorc din Italia, China, Iran, Coreea de Sud vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. Acest articol se aplică și tuturor elevilor/studenților/cadrelor didactice care se întorc din țările menționate.

Totodată, inspectoratele școlare au obligația de a monitoriza toate cazurile de elevi și profesori izolați la domiciliu și să raporteze zilnic Ministerului Educației și Cercetării evoluția situației.

Ministrul Monica Anisie a subliniat faptul că prevederea conform căreia practica în spitale este suspendată se aplică și în cazul elevilor de la școlile sanitare postliceale.

Menționăm că suspendarea cursurilor din unitățile de învățământ este atribuția EXCLUSIVĂ a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. 

………

În România sunt în acest moment 15 cazuri de infecție cu coronavirus. Este vorba despre  o femeie de 70 de ani, din județul Mureș, anunță Grupul de comunicare strategică.

Suspiciunile de coronavirus au ajuns și la Guvern și Parlament. Vineri a fost depistată pozitiv la Coronavirus o angajată de la OSIM, unde lucrează soțul unei femei angajate la Comisia pentru Învățământ din Senat. Preventiv, toți angajații Comisiei au fost trimiși acasă până la noi directive.

De asemenea, este anchetă epidemiologică și la Guvern, unde o bucătăreasă de la Palatul Victoria este mama unui băiat care lucrează în aceeași instituție cu femeia de 42 de ani, din Capitală, infectată cu coronavirus. (Detalii AICI)

Comentează pe FACEBOOK