Criza COVID-19. Val de concedieri în corporaţii

Criza COVID-19. Val de concedieri în corporaţii

Criza economică generată de epidemia de Covid-19 afectează marile corporații. Cel puţin 10-20% dintre corporatişti şi-ar putea pierde locul de muncă, scrie Business Magazin.

Companiile vor face restructurări și pentru că revenirea angajaților în birouri implică anumite costuri. Este vorba despre reorganizarea spațiului, în contextul Covid-19.

Cei mai expuși sunt cei angajați în ultimul an, recrutaţi pentru o creştere care nu va mai avea loc în viitorul apropiat.

„Sunt corporaţii care dau 20% din personal pentru că au realizat că pot avea aceeaşi productivitate, dar cu oameni mai puţini. Și au ajuns inclusiv să lucreze în trei ture, de la 8 la 16.00, de la 10 la 18 şi de la 12 la 20, pentru a nu supraaglomera birourile. În plus, noile proiecte care ar fi trebuit să demareze în 2020 sunt deja întârziate.“, spun surse din piaţa imobiliară citate de businessmagazin.ro.

În spaţiile de birouri din Bucureşti lucrează 360.000 de corporatişti.

„Valul de concedieri este deja în curs. Cu toţii am urmărit numărul de contracte încetate, aşa cum a fost comunicat de autorităţi. Nu au apărut noi cifre de la anunţul măsurilor de revenire, aşa că vom vedea dacă se menţine ritmul de 8-10 mii de contracte încetate/zi. Aşteptăm ca toate marile companii să opereze progresiv optimizări ale numărului de salariaţi.  Tendinţa pe care am observat-o este că firmele aleg să procedeze fie la plecări ţintite, cu acordul părţilor, fie la încetări individuale. Esenţial va fi ca aceşti oameni să primească sprijin, atât financiar, cât şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Piaţa va fi dificilă şi în continuare.“, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă BPI Group.

Comentează pe FACEBOOK