Criza COVID. 3 din 10 români au salarii mai mici

Criza COVID. 3 din 10 români au salarii mai mici

Epidemia de coronavirus aduce probleme financiare. Fructele, făina sau fasolea s-au scumpit în ultima lună. Asta chiar dacă rata anuală a inflației a scăzut la 2,3% în mai, comparativ cu 2,7% cât era în aprilie, arată INS. Totodată a scăzut și salariul mediu net, potrivit ZF. Acelaşi studiu arată că 3 din 10 români au pierdut în medie 800 de lei din venit, în luna aprilie.

Românii din mediul urban au fost afectaţi într-o proporţie mai mare de scăderea venitului (36%) faţă de cei care locuiesc în mediul rural (22%).

Impactul financiar important al pandemiei asupra românilor este dublat şi de impactul psihologic: consumatorii români tind acum să adopte comportamente mai precaute din punct de vedere al cheltuielilor. În contextul veniturilor mai mici, cei mai mulţi (70%) declară că vor cumpăra doar strictul necesar în următoarea perioadă.

Cu toate că românii îşi propun să cumpere mai puţin nu înseamnă însă că vor cumpăra şi mai ieftin. Prețurile au crescut semnificativ la cele mai căutate produse: fructe, legume, carne.

Pandemia schimbă şi comportamentul românilor legat de plăţi. 62% spun că vor plăti cu cardul mai mult decât o făceau înainte. În ceea ce priveşte planurile românilor de a se redresa financiar, 62% declară că vor cheltui mai puţin. 61% că vor face economii, 24% vor să se împrumute de la prieteni/familie, 18% se gândesc să îşi caute un al doilea loc de muncă, în timp ce 11% consideră că vor fi nevoiţi să apeleze la un împrumut.

Comentează pe FACEBOOK