Banii post-pandemie de la UE nu sunt gratis

Banii europeni pentru recuperarea post COVID nu sunt gratis. Aceștia vor trebui returnați, iar în acest sens se are în vedere introducerea de noi taxe și impozite la nivel european.

Comisia Europeană pregătește o propunere de a ridica o serie de noi taxe la nivelul UE pentru a rambursa sutele de miliarde de euro, pe care le-au pompat în țările membre în ultimul an. Plătirea datoriei ar urma să se facă în decursul a 30 de ani, scrie Politico, potrivit digi24.

„Toate statele membre au opinii diferite, abordări diferite. Și de aceea propunerea pentru noi impozite trebuie să fie una echilibrată, care să poată fi acceptată în cele din urmă de toate statele membre”, a recunoscut comisarul european pentru buget, Johannes Hahn.

În cazul în care introducerea unor noi taxe nu reușește să adune consens, opțiunile de rezervă sunt de a rambursa subvențiile de-a lungul anilor prin creșterea plăților către bugetul UE sau, alternativ, prin reduceri bugetare.

Liderii de la Bruxelles, însă, spun că opțiunea principală de a rambursa subvenții de peste 400 miliarde de euro, plus costurile dobânzilor, este colectarea de noi impozite care intră în bugetul UE, cunoscute sub numele de „resurse proprii”. Cealaltă parte a fondului de recuperare, cu împrumuturi de până la 386 miliarde de euro, ar trebui rambursată de țările UE.

Comentează pe FACEBOOK