duminică 21 aprilie 2024

Cum vrea guvernul să combată turismul electoral

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Guvernul Orban vrea să combată turismul electoral printr-o măsură nouă, introdusă în în proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi.

Astfel, un alineat din document prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni.

”Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.”, se arată în document, potrivit Hotnews.

În expunerea de motive a legii, măsura este justificată prin faptul că se dorește limitarea ‘turismului electoral’.

În scopul prevenirii distorsionării rezultatului alegerilor la nivelul comunităților locale se impune reglementarea condițiilor de exercitare a votului de către persoanele care au obținut reședința cu mai puțin de 3 luni înaintea datei alegerilor, fapt pentru care își vor putea exercita dreptul de vot la secția de votare la care sunt arondate conform adresei de domiciliu. Astfel, se propun o serie de modificări asupra Legii nr. 115/2015 care vizează eficientizarea desfășurării procesului electoral, stimularea depunerii candidaturilor, în special în localitățile mici, precum și limitarea situațiilor de turism electoral.”

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro