De ce arată cifre aiuritoare termometrele cu infraroşu

De ce arată cifre aiuritoare termometrele cu infraroşu

Odată cu intrarea în starea de urgență, autoritățile au impus o serie de restricții. Printre acestea, intrarea în spațiile publice doar după măsurarea temperaturii. Oamenii reclamă însă că aparatele au oscilații extrem de mari. Mai mult, uneori termometrul arată temperaturi de 32-34 grade C. Experţii spun însă că aceste aparate sunt calibrate să detecteze febra, şi nu temperatura normală a corpului uman. Potrivit acestora, termometrele cu infraroșu reacționează doar la temperaturi de peste 37,3 grade Celsius.

Mi-a luat temperatura zilele trecute când am intrat la serviciu, era de 32 de grade. M-am întrebat dacă sunt o reptilă sau ceva asemănător”, povesteşte o doamnă din Bucureşti, citată de Adevărul.

Şi la noi la serviciu se face acest control epidemiologic, mai ales că este vorba de o instituţie de sănătate. Zilele trecute, când am întrebat ce temperatură am, mi-a zis că 34 de grade, şi am întrebat dacă e normal”, spune o altă persoană.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii susţin că aceste aparate sunt precise.

Vorbim de un triaj epidemiologic. Fiecare instituţie trebuie să-şi facă acest minim triaj prin identificarea persoanelor cu temperaturi sub 37,3 grade C. Cei care cumpără aceste termometre, agenţii economici, trebuie să aibă toate instrucţiunile şi acele autentificări ale CE atât metodologice, cât şi ca funcţionare. Este un minim triaj epidemiologic care se poate face. E normal să ofere această marjă atunci când vorbim de persoane care nu au febră. Depinde şi de moment, depinde şi de prezenţa într-un anumit curent de aer, sunt mai mulţi factori ce pot influenţa. Cert este că aceste aparate reacţionează la temperaturi peste 37,3 grade. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm că el ne arată o valoare de 32 de grade, să zicem. Vorbim de un termometru digital pe care oricare dintre noi îl putem folosi singuri acasă”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Comentează pe FACEBOOK