joi 7 decembrie 2023

De Unde Vin Banii pentru Mărirea Pensiilor

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost prim-ministru al României, a abordat subiecte precum coaliția de guvernare, dezvoltarea economică și majorarea pensiilor în discursul susținut sâmbătă la Cîmpulung, în județul Argeș. Ciucă a subliniat importanța stabilității pentru țară, motiv pentru care s-a considerat necesară formarea unei coaliții de guvernare.

”PNL are capacitatea, are voinţa, resursa umană, are realizările şi are perspectiva pentru a merge pe forţe propii în anul electoral 2024 (…) Doamnelor şi domnilor, avem istorie, ne mândrim cu ea, este datoria noastră acum să facem istorie şi să facem istorie nu pentru noi, ci pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri, pentru generaţiile viitoare, pentru România. Iar istoria se face prin fapte nu prin vorbe, se face de către cei care îşi asumă să meargă în faţa oamenilor, să le vorbească, să le ceară votul şi ulterior să pună în practică ceea ce au promis”, a declarat Nicolae Ciucă.

Președintele partidului liberal a discutat și despre principiile fundamentale ale PNL.

”PNL are setul de valori şi virtuţi despre care vorbim de fiecare dată şi pe care încercăm să le împărtăşim, uneori este necesar să ni le reîmpărtăţim şi nouă pentru că de aceea, prin noi înşine ne-am propus să facem ceea ce vrem să facem. Din acest set de valori, legate de familie, de credinţa în Dumnezeu, de patritotism, de tot ceea ce însemană iubirea de şară, de neam, sunt valori ale PNL, valori care trebuie să fie transpuse ăn practică prin virtuţiile fiecăruia dintre noi, prin a avea curajul să vorbim despre ele, prin a avea deschiderea şi tenacitatea şi demnitatea şi onoarea şi empatia şi entuziasmul şi tot ceea ce ţine de comportamentul unui om firesc, unui om normal, în relaţie cu ceilalţi oameni pe care vrea să îi reprezinte şi în faţa cărora s-a angajat că va face ceva”, a precizat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL a menționat că partidul și-a asumat responsabilitatea guvernării în cadrul unei coaliții, subliniind că acest demers a implicat depășirea orgoliului, întrucât stabilitatea este esențială pentru țară.

”Este adevărat, PNL şi-a asumat guvernarea într-o coaliţie de trei, ulterior de doi pentru că ţara avea nevoie de stabilitate politică, ţara avea nevoie să asigure trecerea prin toate aceste crize succesive şi suprapuse şi ţara avea nevoie să meargă mai departe. Pentru toate astea, uneori este nevoie să facem şi un minim sacrificiu de orgioliu. L-am făcut, îl facem şi îl vom face în continuare. Dar pentru asta nu cerem ca cineva să vină să aprecieze deschis, ci să ne respecte pentru ce am oferit, oferim şi vom oferi în continuare”, a declarat Nicolae Ciucă.

A evidențiat, de asemenea, câteva dintre reușitele PNL în perioada celor patru ani de guvernare.

”Este cât de poate de uşor de prezentat ceea ce s-a realizat. Încă de la finele lui 2019, iată mai deunăzi s-au împlinit 4 ani de când PNL se află la guvernare, ulterior de cnd în această coaliţie ne-am angajat să facem în aşa fel încât să folosim întregul potenţial pe care ţara noastră îl are, pentru a îndeplini acest deziderat care nu este al cuiva anume, este dezideratul nostru al tuturor românilor să putem să ne dezvoltăm, să putem merge oriunde cu fruntea sus şi să putem să privim în ograda noastră, în comuna noastră, în oraşul nostru, fără să ne fie ruşine că nu suntem la nivelul de dezvoltare la care ar trebui să fim în anul 2023- 2024 şi de aici înainte. Pentru acest deziderat am făcut tot ce a fpst posibil, să atragem investiţii străine, să facem maximum de absorbţie a fondurilor europene, să facem în aşa fel încât să creştem PIB-ul cât putem şi taote acestea s-au realizat (…) Nu trebuie să ne fie teamă să vorbim despre ce am făcut cum nu trebuie să ne fie teamă să recunoaştem ceea ce nu am făcut, este omeneşte, este absolut natural să venim în faţa dumneavoastră (…) să recunoaştem şi ce nu am făcut”, a declarat Nicolae Ciucă. Liderul PNL le-a transmis primarilor din Argeş, prezenţi în sală, dar şi celorlaltor lideri ai partidului că sunt reprezentanţii tuturor oamenilor din comunităţile pe care le conduc.

”Sunt convins că dumneavoastră, primarii din judeţul Argeş, nu sunteţi primarii doar a celor care simpatizează PNL, sunteţi primarii întregii comunităţi. Tot la fel, fiecare dintre noi vom gestiona lucrurile pentru toţi cetăţenii. Trebuie să dispară această abordare de ură. Sigur, suntem în competiţie polotică. Cred că Brătinu a vrut să spuncă că politica este un lucru grav, domnilor, gândindu-se să înţelegem gravitatea a ceea ce se întâmplă, preluând probabil de la Iuliu Maniu în politic suntem adversatri dar niciodată duşmani, să nu ducem lupta politică încât până într-acolo încât să o transformăm în ceva foarte grav. Grav este când ne asumăm să facem ceva şi nu facem. Şi cetăţenii cei în faţa cărora ne ducem să le cerem votul ajung să se uite la noi într-un anumit fel pentru că nu mai au încredere. Şi atunci este nevoie ca din acest entuziasm pe care l-am văzut astăzi la organizaţia Câmpulung să facem un model de politică a faptelor prin care să facem ce am făcut acolo punctual la podul de la Dâmbovicioara, să punem bani de la buget, să punem bani de la fondurile europene, să aducem investititori în folosul comunităţii. Şi să mai facem în aşa fel încât să susţinem mediul de afaceri cu capital românesc. Astăzi capitalul românesc asigură aproximativ 4 milioane de locuri de muncă. Capitalul românesc are o profitabilitate de 7,8 la sută, în condiţiile în care capitalul străin are o profitabilitate de 3,7 la sută (…)”, a spus Ciucă.

Conform afirmațiilor lui Nicolae Ciucă, susține că mediul de afaceri este de o importanță extremă și merită sprijin.

”Nu putem să vorbim de mărirea pensiilor, de asigurarea necesarului pentru ajutorul social, mărirea salariilor, dacă nu avem venituri la bugetul de stat, iar veniturile vin din mediul de afaceri, trebuie să spunem chestiunea aceasta. Trebuie să îi ajutăm să se retehnologizeze, să îi ajutăm să se conecteze cu mediul de afaceri din alte ţări, trebuie să îi ajutăm să fie competitivi. Să le asigurăm acea fundaţie pe care să se dezvolte”, a mai spus Ciucă.

Fostul prim-ministru a menționat și românii din diaspora care au trimis bani în țară, subliniind necesitatea de a continua să îi sprijine.

”Totodată aceasta este abordarea prin care noi PNL vedem că trebuie să ne adresăm cetăţenilor români, atât cei din ţară, cât şi cei din străinătate. Avem o diasporă de 5 milioane de români care îşi desfăşoară activitatea în diaspora. Noi trebuie să ne îngrijim de tot ceea ce însemană asigurarea accesului la educaţie, la servicii medicale, la serviciile administraţiei locale şi centrale pentru că aceşti oameni îşi desfăşoară activitatea acolo, dar sufletul le-a rămas aici. Ei trebuie să se întoarcă acasă, noi trebuie să facilită, revenirea oamenilor acasă pentru că dacă tot am vorbit de mediul de afaceri, mediul de afaceri nu se poate dezvota doar cu bani, ci cu o resursă umană pregătită care a ajuns la un nivel de competenţă profesională şi în loc să importăm forţă de muncă din alte ţări trebuie să facem ce se cuvine pentru a reveni rpmânii acasă şi să recunoaştem că dincolo de investiţiile străine directe tot acolo, în jurul a 11 miliarde se regăseşte şi contribuţia valorilor banilor pe care românii din diaspora i-au trimis acasă şi pentru asta trebuie să le fim recunoscători”, a declarat Nicolae Ciucă.

De asemenea, fostul prim-ministru a discutat și despre creșterea pensiilor.

”Pentru că am vorbit de pensii, PNL a mărit pensiile de 3 ori de când este la guvernare. De două ori efectiv pe mandatul subsemnatului şi am mărit pensiile de la 1265 de lei, e vorba de punctul de pensie, la 1785 de lei. Nu poate cineva să ne acuze că noi nu am vrut să mărim pensiile, noi am vrut să avem curajul să ieşim în faţa oamenilor şi să ne asigurăm că există fondurile necesare şi sustenabilitate pentru anvelopa necesară Casei de Pensii. Am vrut să înţelegem ce însemană acest 40 la sută. Sper să nu ne legăm prea mult de 40 la sută, deşi suntem în post, 40 la sută este o cifră biblică, este vorba de anii petrecui în deşert, este vorba despre 40 de mucenici şi aşa mai departe, cine ştie unde om mai ajunga cu cifra 40. Ar fi bine să putem să mărim de fiecare dată punctul de pensie cu 40 la sută. Important e să avem banii aceea, şi pentru a avea banii aceea, noi, în calitate de responsabili, trebuie să avem garanţia că nu ne ducem în faţa oamenilor să le spunem vă mărim pensiile acum că urmează an electoral şi după ce se termină anul electoral vom vedea noi ce facem. Nu, trebuie să ne asigurăm că aceşti bani sunt şi că pensonarii merită aceste măriri de pensie, se va întâmpla şi nu există niciun fel de dubiu ca PNL să se fi gândit măcar să nu asigure mărirea pensiilor, eliminarea inechităţilor din sistemul de pensii”, a declarat Nicolae Ciucă.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro