Die Welt: România reface PNRR. E foarte slab

Publicația germană Die Welt face o sinteză a Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Despre cel al României, jurnaliștii nemți scriu că este atât de slab încât Comisia Europeană a amenințat cu respingerea.

“Comisia nu vrea nici măcar să decidă asupra planului românesc până la sfârșitul lunii septembrie, situația fiind în acest caz, al României, cu mult mai delicată decat la celelalte țări.

Planul prezentat de București a ridicat foarte multe întrebări pentru autoritățile de la Bruxelles. România a solicitat 15 miliarde de euro în împrumuturi soft și 14,3 miliarde de euro în transferuri nerambursabile. La Bruxelles, se spune că planul predat avea deficite semnificative, inclusiv lipsa informațiilor privind costurile și cheltuielile. Atât de mari erau lacunele, atât de mare era nevoia Comisiei de a primi informații concrete, încât guvernul român a trebuit să solicite oficial Comisiei UE prelungirea termenului de evaluare până la sfârșitul lunii septembrie.

Cu toate acestea, este probabil ca acest pas să fi fost precedat de un avertisment de la Bruxelles, potrivit căruia Comisia ar putea respinge planul dacă nu primește informații suplimentare“, explică Die Welt, potrivit NewsWeek.

Două state nu și-au predat PNRR-urile la Bruxelles datorită situației politice Olanda și Bulgaria.

În schimb, multe dintre state au primit deja ok-ul de la Bruxelles, iar Irlanda și Cehia urmează să primească și ele aprobarea.

Comentează pe FACEBOOK