vineri 14 iunie 2024

Dosarul ISU Ferma Dacilor: Urmărire penală redeschisă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Un prim termen de judecată are loc marți la Tribunalul Militar București în dosarul în care DNA a cerut redeschiderea urmăririi penale privind modul în care reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova au efectuat controale în pensiunile și cramele din județ, inclusiv Ferma Dacilor.

Aceasta este prima hotărâre luată după ce, în luna aprilie, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Tribunalul Militar are competenţa de a analiza cererea.

Pe data de 29 decembrie 2023, dovedind că nu a fost uşor, dosarul „confirmare redeschidere urmărire penală” a fost înregistrat la Tribunalul Prahova. Aceasta s-a întâmplat la doar trei zile după tragicul incendiu de la Ferma Dacilor, care a cauzat moartea a opt persoane şi rănirea altor două.

Tribunalul Prahova a decis că nu are competenţa necesară pentru a soluţiona această cerere şi a încredinţat-o Tribunalului Militar Bucureşti.

După patru termene de judecată şi o amânare, judecătorii de la Tribunalul Militar Bucureşti au decis că nu au competenţa necesară pentru a soluţiona această cauză.

Ca urmare, Tribunalul Militar București a decis să transmită dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a rezolva conflictul negativ de competență.

La început, ca intimata în acest caz au fost identificaţi fostul prim-adjunct al inspectorului-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova Dumitru Elisei şi Cristina Chelba, fost inspector de prevenire din cadrul ISU Prahova. Ulterior, conform informaţiilor din portalul instanţelor de judecată, s-a adăugat ca intimată în dosar şi Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor.

În 2021, fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan și adjunctul său Elisei Dumitru au ieșit la pensie după ce au apărut suspiciuni că au neglijat nereguli descoperite la mai multe pensiuni și crame din Prahova, inclusiv Ferma Dacilor.

În martie 2023, dosarul DNA vizând colonelul Elisei Dumitru a fost clasat din cauza lipsei de probe.

Ferma Dacilor
ferma dacilor

DNA a analizat o posibilă implicare directă și repetată a colonelului Elisei Dumitru în activitatea subordonaților săi, prin solicitarea de a nu amenda mai mulți agenți economici din Prahova pentru încălcări ale securității anti-incendiu.

În iulie 2019, inspectorii de la ISU Prahova au făcut o inspecție la pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani. Acest complex este administrat de către Cornel Dinicu prin intermediul firmei Ferma Dacilor Production SRL.

Chiar dacă pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, pompierii au ales doar să emită un avertisment, cu mențiunea că vor primi o masă de protocol în schimb.

În data de 26 decembrie 2023, un incendiu a izbucnit la Ferma Dacilor, lăsând în urmă opt victime: cinci adulți și trei copii, precum și doi răniți. O tragedie devastatoare care a afectat întreaga comunitate.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro