duminică 14 iulie 2024

Represiunea din Tiananmen nu va fi uitată, spune Taiwanu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

În contextul aniversării celor 35 de ani de la reprimarea manifestațiilor din Piața Tiananmen, președintele taiwanez Lai Ching-te a declarat că acest eveniment nu va fi uitat sau șters în valul istoriei. El a subliniat importanța de a ne aminti și de a învăța din greșelile trecutului pentru a construi un viitor mai bun. Această declarație vine în timp ce tensiunile dintre China și Taiwan rămân ridicate, cu ambele părți revendicând autoritate asupra insulei.

„Nu vom uita niciodată 4 iunie și vom continua să muncim din greu pentru a păstra vie această memorie istorică”, a scris pe Facebook Lai Ching-te, care a preluat funcția în luna mai. El adaugă că aceste amintiri sunt importante pentru „toți cei care apreciază democrația chineză”.

„Este important să ne amintim că democrația și libertatea nu sunt ușor de atins. Trebuie să răspundem autocrației cu libertate, iar ascensiunea autoritarismului trebuie înfruntată cu curaj”, a subliniat președintele Taiwanului.

La data de 4 iunie 1989, China a trimis trupe şi tancuri pentru a reprima manifestaţiile paşnice ale pro-democraţiei din piaţa centrală din Beijing. Aceste proteste duraseră săptămâni întregi şi cereau o schimbare politică în ţară.

Potrivit unor estimări, peste o mie de oameni au pierit, ceea ce este o tragedie imensă.

Discutarea acestui subiect este extrem de delicată pentru liderii comuniști chinezi, iar orice referire la represiune este strict cenzurată în țară.

Din păcate, mulţi tineri chinezi nu sunt conştienţi de această parte importantă a istoriei ţării lor din cauza cenzurii guvernamentale.

Tiananmen
35 de ani de la tragedia de la tiananmen

La Taipei, este organizată anual o ceremonie de comemorare marți la ora 18.40 (10.40 GMT) la Memorialul Chiang Kai-shek.

Deși China consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, această insulă a rămas în mod constant independentă de guvernul chinez încă de la încheierea războiului civil din 1949. Încercările comuniștilor de a unifica teritoriul nu au avut succes și până acum Taiwanul a menținut o distanțare fermă față de China continentală.

Președintele Lai Ching-te a fost acuzat de Beijing că conduce insula către un „război”, fiind descris ca un „separatist periculos”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro