Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Bucureşti, a dezvăluit principalele minciuni ale lui Nicuşor Dan din campania electorală cu care i-a păcălit pe bucureşteni începând cu anul 2020. La conferinţa de presă susţinută luni, de Ziua Păcălelilor, Mihai Enache a punctat promisiunile neonorate ale primarului actual al Capitalei.
Enache a prezentat principalele promisiuni neonorate ale lui Nicuşor Dan, în mandatul de edil general
Potrivit comunicautlui de presă al AUR, Enache a spus că, „în campania electorală, Nicuşor Dan, împreună cu PNL şi cu USR, ne-au prezentat cifrele noului Bucureşti 2020-2024. Cifre frumoase, promiţătoare, pe care bucureştenii, sătui de dezastrul PSD din anii 2016-2020, le-au crezut şi pe baza lor au acordat votul actualului primar general. Primar care parcă a uitat definitiv toate promisiunile, la care nu mai face referire deloc, şi se afişează pe zeci de panouri din Bucureşti mulţumind bucureştenilor. Pentru ce? Ne mulţumeşte că ne-am lăsat păcăliţi? Astăzi vreau să le reamintesc bucureştenilor cât de mare a fost această păcăleală a mandatului primarului general, care din fericire se apropie de sfârşit:
1. Salariul mediu în Bucureşti să fie 1400 de euro. Deşi era o măsură pe care nu o putea influenţa în mod direct, a fost prima promisiune din cele 10 prezentate în campania electorală, folosindu-se în mod cinic de principala preocupare a românului – venitul lunar şi cheltuielile zilnice. Conform datelor din media, din ianuarie 2024, salariul mediu în Bucureşti este de 5000 de lei, adică 1000 de euro. Dar nu trebuie să uităm influenţele directe ale primarului general în ceea ce priveşte veniturile şi cheltuielile bucureştenilor: biletul STB a crescut de la 1,3 lei la 3 lei (fără îmbunătăţirea confortului călătorilor), creşterea tarifului pentru gigacalorii de la 140 lei la 346 lei şi mă refer la preţul plătit direct de populaţie la întreţinere, blocarea unui întreg domeniu, cel al construcţiilor în Bucureşti, care a generat dispariţia a mii de locuri de muncă în Bucureşti şi o scădere cu 7% a contribuţiei Bucureştiului la PIB, practic un pas înapoi la nivelul de acum 10 ani.
2. Reducerea cu 40% a timpului petrecut în trafic. Dacă în 2022, atunci când viaţa economică şi socială a revenit la normal, un bucureştean pierdea în trafic 91 de ore, studiile de la finalul anului 2023 ne arată că se pierd 150 de ore anual în traficul din Bucureşti. Nu cu 40% mai puţin, ci cu aproape 80% mai mult. Asta se întâmplă când proiecte care se pot finaliza într-un mandat, cum este semaforizarea inteligentă, se mişcă un pas înainte, doi paşi înapoi.
3. Centura verde a Capitalei, spaţii verzi mult mai numeroase şi mai îngrijite.
Ce s-a întâmplat cu pădurile urbane promise de Nicuşor Dan în campanie? Ce s-a întâmplat cu creşterea numărului de spaţii verzi? Ce s-a întâmplat cu recuperarea parcurilor retrocedate? Nimic. Este simplu şi trist.
Primii arbori promişi pentru prelungirea Ghencea, unde am fost păcăliţi că vom avea 20 de hectare de pădure urbană, au fost plantaţi ieri de mine şi de colegii din AUR Bucureşti, 180 de platani. Pentru că ne-am săturat să aşteptăm după vorbe şi promisiuni.
4. 15 parcări promise la intrările în Bucureşti, pe care le va face într-un mandat, cel puţin la nivelul solului. S-au făcut 2.
5. 130 de km de metrou uşor. Cât ne-a mai povestit şi cum ne-a mai păcălit că într-un mandat metroul uşor ajunge de la prima hârtie la prima călătorie. Şi nu am primit nimic, singura activitate pe acest proiect fiind schimbarea denumirii din metru uşor în tren metropolitan.
6. 50 km linie de tramvai modernizată. În ultimul an de mandat Nicuşor a reuşit să deschidă primul şantier, pe primii kilometri, la linia tramvaiului 5. Din nefericire, nici măcar toate licitaţiile nu au fost finalizate, iar finanţarea pentru aceste proiecte este de departe insuficientă. Care este în realitate rezultatul acestei promisiuni la final de mandat: 0 km linie de tramvai modernizată.
Enache: Nicușor Dan, 0 implicare în proiectele de dezvoltare a infrastructurii educaţionale
7. 30 grădiniţe noi. 0 implicare în proiectele de dezvoltare a infrastructurii educaţionale, ba mai mult, piedici şi blocaje la adresa proiectelor demarate de primăriile de sector.
8. 150 şcoli cu after-school. 0 implicare în programele after-school pentru Bucureşti, unde avem părinţi care stau la coadă cu noaptea în cap pentru a depune dosarele la şcolile cu program after-school. Nu am văzut o iniţiativă de a crea un proiect de parteneriat cu centrele after-school private, cu implicarea autorităţii locale.
9. 900 de tramvaie şi troleibuze noi. Cu chiu, cu vai, demarate de Gabriela Firea, preluate şi asumate de Nicuşor Dan, au fost achiziţionate în Bucureşti 300 de autobuze, tramvaie şi autobuze noi. În loc să se certe cu Gabriela Firea pe asumarea acestor proiecte, Nicuşor Dan trebuie să se asigure că realizează infrastructura necesară încărcării electrice a vehiculelor noi, care nu pot funcţiona la capacitate optimă din lipsa acesteia. Iar, analizând cifrele, vedem că de la 300 până la 900 mai avem 600 de păcăleli şi minciuni.
10. 2 miliarde de euro fonduri europene atrase pentru Bucureşti. Un alt motiv de ceartă între Firea şi Nicuşor Dan, care contabilizează în dreptul fiecăruia aceleaşi proiecte, ca într-un banc. Dacă am lua în calcul contractele semnate, nu banii efectiv atraşi prin proiecte implementate, din datele publice reiese că în acest mandat s-au atras fonduri de 313 milioane euro (1,5 miliarde lei). Foarte puţin. În ultimul an din administraţia publică, împreună cu direcţia pe care am condus-o la Primăria de sector, am atras doar din PNRR 1,7 miliarde lei.
11. 135 de km de pistă de biciclete noi. După primii ani de pauză, abia în 2023 administraţia actuală a realizat primul kilometru şi jumătate pe Calea Floreasca şi Radu Beller. Cât mai era de făcut până la 135 de km este uşor de calculat.”
De asemenea, liderul AUR Bucureşti, Mihai Enache a amintit că o altă promisiune a lui Nicuşor Dan a fost legată de îmbunătăţirea speranţei de viaţă. Cu toate acestea, până la acest moment nu s-au realizat progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului, iar spitalele din Bucureşti, administrate de PSD-USR şi lăsate la mâna providenţei de Nicuşor Dan, nu au obţinut nici măcar cadastru.