duminică 10 decembrie 2023

Expertul Acuzat de Măsluirea Expertizei în Cazul lui Dumitru Buzatu a Fost Arestat

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Duminică, Tribunalul Vaslui a cerut arestul preventiv pentru expertul care a efectuat expertiza tehnică asupra lucrărilor desfășurate pe „drumul strategic Bârlad-Laza-Codaeşti”. Acesta este cazul în care președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a primit o mită în valoare de 1,25 milioane de lei.

Individul este subiectul unor acuzații de luare de mită și trafic de influență, deoarece se presupune că a primit o sumă totală de 714.000 de lei în luna martie și aprilie a anului 2023 de la același om de afaceri. Aceeași persoană căreia și președintele CJ Vaslui i-ar fi cerut bani pentru a asigura plata facturilor la timp.

În plus, expertul ar fi făcut o promisiune omului de afaceri că, în schimbul sumei de bani, va influența factorii de decizie din Consiliul Județean pentru a obține achitarea facturilor rămase restante, cu o valoare totală de aproximativ 3 milioane de euro, pentru lucrările deja efectuate. Aceste informații provin de la procurori.

Conform procurorilor, firma de construcții a omului de afaceri, care a fost audiat ca martor în acest dosar, a obținut un contract în 2019 pentru reabilitarea și modernizarea mai multor drumuri din județ.

Când aproximativ 80% din lucrările erau finalizate, au apărut disensiuni între administratorul companiei și președintele Dumitru Buzatu, legate de plata facturilor, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, și de presupusa mită pe care șeful administrației județene ar fi pretins-o de la patronul societății comerciale.

Consiliul Județean a contractat o firmă de inginerie și consultanță, condusă de expertul reținut acum de procurori, pentru a efectua o expertiză a lucrărilor.

Expertul a întocmit raportul de expertiză, dar potrivit procurorilor, acest raport conținea informații care nu corespundeau situației reale din teren. Ulterior, în iunie 2022 și în februarie 2023, expertul ar fi cerut omului de afaceri suma de 714.000 de lei pentru a modifica concluziile expertizei și pentru a-l favoriza pe omul de afaceri în recuperarea facturilor restante.

„Pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, conform DNA.

În această situație, expertul ar fi primit suma totală de 714.000 de lei în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023, conform procurorilor.

După ce a primit aceste sume de bani, expertul a transmis documentația tehnică cu concluziile expertizei către CJ Vaslui, care a acceptat-o.

În perioada mai – septembrie 2023, președintele CJ, Dumitru Buzatu, ar fi solicitat omului de afaceri bani, mai precis 10% din valoarea contractului pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor.

Aceasta a condus la momentul flagrant în care procurorii l-ar fi prins pe șeful CJ Vaslui cu suma de 1,25 milioane de lei, presupusa mită pe care ar fi primit-o de la omul de afaceri.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro