Incendiul de la Neamț: prostie, ticaloșie, sărăcie și politică ieftină

După aproape 24 de ore de la nenorocirea ce a avut loc la Spitalul Județean Neamț, fără să avem concluziile finale ale anchetei procurorilor, nu putem ignora mixul de incompetență, prostie și aranjamente politice care a dus la o nouă tragedie de tip Colectiv. Acest mix este blestemul căzut de 30 de ani pe capul acestei țări, în care partidele se rotesc între ele la guvernare, ne păcălesc cu același discurs politic și își văd doar de propria lor agendă. Care de cele mai multe ori înseamnă îmbogățirea liderilor politici, prin sărăcirea bugetului de stat.

Dincolo de această introducere, cred că oameii au dreptul măcar la o informare corectă, o prezentare nedistorsionată a realității, pe baza căreia să tragă singuri concluziile. Voi face acest demers în cele ce urmează, în așa fel încât să evit discursul politic al taberelor ce se luptă electoral în aceste vremuri și care vor să își arunce vina una în curtea celeilalte. Jocul politic pe spatele tragediei de la Neamț a început deja. Zece oameni morți în explozie și alți 7 cu șanse mici de supraviețuire au trezit în oamenii politici exact acel instinct mierabil de „raptori” electorali.

 

Cauza exploziei: doar bănuieli

 

Sâmbătă, în jurul orei 18.45, la etajul 2 al spitalului Județean Piatra Neamț s-a dezlănțuit iadul. Un incendiu teribil a cuprins întreaga secție ATI, abia amenajată pe acel etaj. Acolo se aflau pe aparate 16 bolnavi de Covid 19, precum și 2 medici de gardă, asistente și infirmieri. Șapte dintre bolnavi au murit pe loc, iar până la ora redactării acestui material, numărul morților a ajuns la 10. În stare gravă se află și celelalte victime, inclusiv medicul-erou ce a încercat disperat să salveze viața pacienților săi. Dincolo de desfășurarea de forțe ce au apărut la fața locului, nu avem nicio cauză certă ce ar fi produs incendiul. Se vorbește de o explozie de mici dimensiuni. Sunt doar scenarii de lucru investigate de procurori. Oricum, ideea este că o sursă de foc/scurt-circuit ar fi ajuns în contact cu buteliile de oxigen din încăpere, acestea fiind inflamabile.

Prima ipoteză de lucru vorbește de o lumânare aprinsă la căpătâiul unuia dintre bolnavi, aflat în stare critică. Flacăra acesteia ar fi provocat deflagrația. A urmat apoi o altă ipoteză, prezentată de ministrul Tătaru de la Sănătate, care ar fi bazată pe informațiile venite de la ISU. Aici se ia în calcul un scurtcircuit produs de un echipament vechi, numit injectomat. Acesta ar fi făcut probleme și în trecut. Fiind în vecinătatea sursei de oxigen, o fost suficientă o singură flamă, pentru ca totul să sară în aer și focul să cuprinsă salonul.

 

Manager traseist, recompensat de Ionel Arsene

 

Omul care conduce spitalul Județean Piatra Neamț se numește Lucian Micu și este o creație a partidelor politice în adevăratul sens al cuvântului. A intrat în politică la PSD, acolo unde a făcut și primii pași adevărați în sensul ascensiunii profesionale. Dragostea sa cu PSd a ținut până în 2016, când a fost prins în mreje de Gabriel Oprea și partidulețul acestuia, UNPR. Pe listele UNPR, Micu a ajuns consilier local la Roman, al doilea oraș ca mărime din Neamț. Astrele se aliniază bine pentru el, fiind ales viceprimar, pe baza negocierilor dintre USL și UNPR. Ba mai mult, ajunge rapid primar acolo, după ce Laurențiu Leoreanu, primarul ales acolo preferă un loc călduț, de parlamentar la București.

Lucian Micu, traseistul de la Spitalul Județean

Luna iunie 2017 îl prinde pe Lucian Micu la liberali. PNL-ist de frunte, acesta candidează și câștigă primăria Roman. Merge în barca galbenă cu succes până acum câteva luni, înainte de alegerile locale, când este recuperat de baronul roșu Ionel Arsenia și anunțat viitor candidat PSD la primăria Roman. De data asta are ghinion, o sentință de incompatibilitate lovindu-l în moalele capului. I se încurcă astfel planurile, iar PSD se trezește practic fără candidat la Roman, noua achiziție dovedindu-se inutlă. Ca să nu îl lase nerecompensat, Arsene îi oferă postul de manager la Spitalul Județean, post pe care Micu se grăbește să îl accepte în octombrie anul acesta. În plină luptă cu pandemia de coronavirus, Micu se trezește în linia întâi, cu un spital greu pe mână, dar și cu un buget gras de cheltuit.

 

Decizii ce i-ar putea arunca în pușcărie

 

Una dintre deciziile luate de managerul uns de Arsene a fost mutarea secției ATI la etajul 2 al spitalului. Măsura avea justificare în extinderea zonei de terapie intensivă pentru a rezolva problema suprapopulării în spital. Aici trebuie să spunem că este o măsură corectă, mai toate spitalele din România fiind în prezent la limita capacității de primiri urgențe.

Modul în care s-a făcut amplasarea acelei secții pe un alt etaj este posibil să se lase cu pușcărie. Surse din anchetă au explicat pentru Jurnalist.ro că mutarea respectivă s-a făcut atât fără anunțarea și avizele de la DSP, cât și fără aprobările ISCIR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor, recipientelor sub presiune și Instalațiilor de Ridicat). Aceleași surse susțin că relocarea unei asemenea secții se făcea doar cu aprobările acelor instituții.

Ca să fim corecți până la capăt, trebuie să menționăm și modul defectuos în care funcționează în prezent DSP-urile în toată țara. Sunt complet depășite de situație, iar dacă aștepți o hârtie, o decizie sau un sfat de la ele în vremurile noastre, riști să mori cu zile. În consecință, mai toți managerii de spitale din țară ignoră cu succes această instituție, în încercarea disperată de a lupta cu Covid 19 în parametri reali. Despre ISCIR nu putem spune mare lucru, dar dacă exista prevăzută în lege aprobarea sa, atunci acest lucru se va lăsa cu pușcărie pentru cei ce nu au luat-o.

Povestea medicului erou Cătălin Denciu

În momentul izbucnirii incendiului, în secția ATI se afla medicul Cătălin Denciu și două asitente. Se pregătea să intubeze un pacient. De cum a pornit focul, halatul unia dintre asistente a luat foc. Medicul a scos-o afară, atât pe ea cât și pe colega sa, apoi a intrat el, într-o încercare disperată de a-i salva pe bolnavi. Costumul său de protecție s-a transformat în torță. Cu un ultim efort s-a târât spre baie, unde asistentele au reușit să stingă hainele care ardeau pe el. Coegii spun că gestul medicului a fost salutar pentru asistente, însă tentativa sa de a salva și pacienții care zăceau în paturi nu a mai avut succes. Pacienții despre care se spune că au fost salvați erau de fapt înnt-o altă încăpere. Cătălin Denciu are 42 de ani și a fost printre puținii martori ai tragediei care au apucat să discute cu ministrul Nelu Tătaru, pentru a povesti ce s-a întâmplat cu adevărat acolo.

Comentează pe FACEBOOK