vineri 14 iunie 2024

FNGCIMM. Garanțiile din surse proprii, un sprijin pentru antreprenoriat și dezvoltare economică

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) joacă un rol esențial în sprijinirea întreprinderilor din România prin oferirea de garanții pentru creditele contractate de acestea.

Pe lângă programele de garantare pe care le gestionează, care susțin antreprenorii prin garanții de stat, FNGCIMM oferă și garanții din surse proprii care pot avea un impact direct și substanțial asupra accesului la finanțare pentru IMM-uri.

Ce sunt garanțiile din surse proprii FNGCIMM?

Garanțiile din surse proprii FNGCIMM reprezintă un instrument financiar prin care fondul oferă garanții pentru creditele solicitate de întreprinderile mici și mijlocii. Aceste garanții sunt emise direct din resursele financiare ale FNGCIMM, fără a necesita surse externe de finanțare. Ele au scopul de a reduce riscurile asociate creditării pentru antreprenori și bănci, facilitând astfel accesul IMM-urilor la capitalul necesar pentru investiții sau activitatea curentă.

Principalele tipuri de garanții din surse proprii ale FNGCIMM sunt Garanția EXPRESĂ, PLAFON și OPTIMM iar alegerea tipului de garanție depinde de necesitățile specifice ale fiecărei întreprinderi și de condițiile de finanțare preferate. De asemenea, FNGCIMM acordă garanții pentru credite punte, în vederea susținerii implementării programelor naționale: START-UP NATION, FEMEIA ANTREPRENOR, SRL-D.

FNGCIMM acordă aceste garanții financiare pentru credite acordate de către cele 23 de bănci comerciale din Romînia și IFN-uri, cu are semnate convenții de colaborare. Comisioanele sunt stabilite de FNGCIMM, la nivelul pieței, pentru a asigura autofinanțarea schemei de garantare.

Principalele tipuri de garanții din surse proprii ale FNGCIMM

Garanția de tip PLAFON constituie o modalitate de garantare operativă a finanţărilor solicitate de IMM-uri, cu valoare de pâna la 1.600.000 LEI / 2.000.000 lei/2.400.000 LEI (în funcție de finanțator). Procentul de garantare maxim 80% iar perioada maximă de garantare este de 36 luni.

Garanția EXPRESĂ este ideală pentru IMM-urile care au nevoie de o finanțare mai generoasă, oferind o acoperire largă și un proces relativ simplu.

Acest produs de garantare poate fi asociat atât finanţărilor pe termen mediu și lung de tipul creditelor pentru investiții, necesare pentru: realizarea de noi capacități de producție, dezvoltarea / retehnologizarea capacităților de producție existente, achiziția de utilaje, mașini, instalații, clădiri, etc. cât și finanțărilor pe termen scurt de tipul: linii de credit pentru asigurarea capitalului de lucru, credite globale de exploatare, credite pentru finanțarea cheltuielilor și stocurilor, credite pentru prefinanțarea exporturilor etc.

Garanția EXPRESĂ permite preluarea riscului de credit de către FNGCIMM în procent de până la maxim 50% din valoarea creditului pentru activitate curentă și până la maxim 80% din valoarea creditului pentru investiții, inclusiv pentru finanțarea proiectelor europene.

Garanţia se acordă la solicitarea instituției finanțatoare și intră în vigoare la data plății comisionului de garantare. Documentația necesară pentru acordarea garanției se transmite de către finanțator în format letric, iar termenul de analiză și aprobare este de maxim 10 zile lucrătoare de la data înregistrării documentației, corect și complet întocmite.

Valoarea garanției de maxim 2.500.000 EUR pe societate/grup, exclusiv dobânzi și comisioane bancare sau alte sume datorate de beneficiar în baza contractului încheiat cu Finanțatorul.

Pe baza caracteristicilor pe care le au, garanțiile din surse proprii FNGCIMM pot contribui semnificativ la susținerea sectorului IMM din România. Foarte multe întreprinderi au beneficiat deja de acest instrument, ceea ce a dus la dezvoltarea lor, la crearea a numeroase locuri de muncă și la stimularea investițiilor în diverse sectoare economice.

Garanția OPTIMM este un produs ce se adresează companiilor dinamice, cu nevoi punctuale de finanțare, destinată garantării creditelor pentru activitate curenta, Valoarea maximă a garanției este cuprinsă între 200.000 lei și 400.000 lei, în funcție de tipul convenției pentru care a optat fiecare finanțator, procentul de garantare este de maxim 80% din finanțarea aprobată, iar perioada maximă de garantare este de 24 luni, cu posibilitate de prelungire pe perioade consecutive de maxim 24 luni. Procesul de acordare, estimat la două zile lucrătoare, răspunde cerințelor de flexibilitate și rapiditate ce caracterizează mediul antreprenorial.

Comentează pe FACEBOOK

author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro