duminică 19 mai 2024

Frații Micula, victorie în instanța SUA împotriva României

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Frații Micula înregistrează o victorie în instanța SUA împotriva României. Mai exact, țării noastre i s-a refuzat cererea de a implementa două hotărâri din 2022 ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care interziceau executarea unui verdict din 2013 al Tribunalului Arbitral de la Centrul Internațional pentru Reglementarea Disputelor privind Investițiile (ICSID) de la Washington, potrivit Profit.ro.

Frații Micula, câștig de cauză în SUA împotriva României

Verdictul ICSID obliga autoritățile române să plătească fraților Micula, investitori suedezi, despăgubiri de peste 356 de milioane de dolari, plus dobânzi, pentru retragerea, în 2005, a unei scheme de facilități fiscale destinate investițiilor, cu patru ani înainte de termenul prevăzut inițial pentru 2009, arată Profit.ro.
În 2019, statul român a plătit celor doi antreprenori peste 912 milioane lei (aproximativ 215 milioane dolari) din suma stabilită de ICSID, dar mai rămâne de achitat peste 140 de milioane de dolari, plus dobânzi. Anterior, Comisia Europeană a considerat că aceste despăgubiri reprezintă ajutor de stat ilegal conform legislației UE și a interzis plata lor, poziție confirmată ulterior de CJUE în urmă cu doi ani. Astfel, României i s-a cerut să recupereze sumele deja plătite.

Investitorii au deschis mai multe procese împotriva României

Investitorii au deschis mai multe procese în diverse jurisdicții, inclusiv în SUA, pentru a obține executarea completă a deciziei ICSID din 2013. În procesele din Statele Unite, România a argumentat că tribunalele americane nu au competența să judece cazul, deoarece Tratatul bilateral de protecție a investițiilor între România și Suedia, inclusiv clauzele de arbitraj ICSID, a fost declarat invalid din perspectiva legislației UE.
Judecătorii americani au respins acest argument, susținând că disputa cu frații Micula datează din 2005, înainte ca România să devină membră a UE și, prin urmare, normele Uniunii nu se aplicau. Guvernul român a retras schema de ajutor de stat în vederea implementării acquis-ului comunitar în perspectiva aderării la UE.
Acum, o curte federală de apel a reconfirmat această poziție, respingând solicitarea României de a aplica retroactiv deciziile UE privind invaliditatea Tratatului România-Suedia și a Convenției ICSID, decizii care, conform argumentelor Bucureștiului, ar fi anulat verdictul arbitral din 2013 și ar fi invalidat procesele fraților Micula pentru punerea în executare a acestuia, arată documentele văzute de Profit.ro.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- AFLĂ MAI MULT -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro