Imagini incredibile din bârlogul tăietorilor de lemn

După 3 zile în secuime, acolo unde m-am dus să mă documentez referitor la activitatea fabricii de prelucrare a lemnului de la Reci (Județul Covasna) vă pot prezenta în exclusivitate o serie de imagini incredibile. Este vorba de a 5-a fabrică ridicată în România de grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, de data aceasta într-un loc mult mai retras, departe de ochii curioșilor, dar mai ales al activiștilor de mediu. Prin acest demers inedit, jurnalist.ro a reușit să se apropie la doar câțiva metri de locul de depozitare și manipulare a masei lemnoase, în așa fel încât dumneavoastră să vedeți cu adevărat proporțile acestei afaceri. Din păcate, în ziua acestui demers a fost un vânt teribil, iar imaginile sunt needitate, motiv pentru care vă cer anticipat scuze pentru calitatea sunetului. Cred însă că ceea ce se vede vorbește de la sine:

 

Ce este important de reținut este modul de lucru total schimbat din ultima perioadă. O bună parte din camioanele care descarcă în curtea fabricii lemnul “de import” sunt acoperite mai nou, nu se mai folosesc cele decopertate, pe care le pot poza românii pe tot traseul lor de la drumul forestier până la poarta fabricii. În plus, fluxul masiv de camioane cu lemn ce ajung aici începe mai tot timpul după ora 22. Probabil vorbim de o simplă coincidență…

Din informațiile celor din zonă, există și multe transporturi fără acte de proveniență sau cu actele “la gri”, cu hârtii parțial completate. Evident, acest lucru este extrem de greu de dovedit de către noi, iubitorii de pădure. Însă pentru organele statului o verificare a acestui fenomen ar fi floare la ureche. Această verificare se întâmplă însă extrem de rar. Priviți o altă filmare în același loc, dar cu o mai bună calitate a sunetului:

Despre fabrica de la Reci trebuie spus că ea a fost inaugurată în vara lui 2015, fără foarte mult tam-tam. O particularitate a acestei linii de producție ar fi posibilitatea sa de a prelucra și trunchiuri de dimensiuni mai mici, adică lemn mai tânăr. Justificarea oficială a fost legată de cantitatea mare de lemn doborât ce se găsește în zonă și care ar fi păcat să se piardă. Mai nou s-a băgat și versiunea lemnului venit masiv din import, din alte țări, pe care austriecii l-ar prelucra la fabricile lor de pe teritoriul României.

Despre fabrica din imagini, ea a fost prezentată drept o investiție ce va genera peste 2.000 de locuri de muncă conexe, deși ea în sine abia dacă oferă vreo 500. Ea a fost a 5-a fabrică a grupului ce aparține omului de afaceri Geral Schweighofer, alături de cele de la Rădăuți, Sebeș, Comăneci și Siret. În ultimii 5 ani, deși puține, controalele de la ministerul Mediului la cele 5 unități au evidențiat mereu suspiciuni cu privire la proveniența lemnului prelucrat. În plus, de câte ori a venit vorba de contractul ce dă firmei austriece posibilitatea exploatării unei cantități imense de lemn, toți guvernanții au invocat greaua moștenire. Nimeni nu a încercat măcar o renegociere a acestuia. Despre reziliere, nici nu s-a pus problema. Jurnalist.ro va face demersurile necesare pentru a vă prezenta cât mai curând posibil detaliile acelui contract.

Comentează pe FACEBOOK