În Italia bubuie afacerea măștilor! Urmează România..

În Italia bubuie afacerea măștilor! Urmează România..

Italienii au inventat mafia, însă românii par să o fi dus pe culmi nebănuite. Lucrez în aceste zile la o investigație de proporții, în care sunt implicate nume grele din statul român. Achizițiile făcute pe perioada pandemiei frizează orice logică. Instituții precum Unifarm, ministrul Sănătății, Anaf sunt la un pas de un scandal monstru. Produsele achiziționate în ultimele 2 luni, firmele de la care s-au luat și personajele care au intermediat toate aceste tunuri vă vor surprinde. Într-o țară civilizată, o bună parte din achizițiile făcute pe perioada stării de urgență s-ar lăsa cu o ploaie de dosare penale. Să sperăm că așa va fi și la noi. Eu vă promit doar că le vom devoala și vom sesiza autoritățile. Așa cum face presa din toată lumea. Până începem serialul la noi, vă arăt un material devastator, realizat și prezentat de postul italian de televiziune RAI3.

https://www.rai.it/programmi/report/inchieste/Giu-la-maschera-90d70a80-e644-4f2a-aa2e-8b4436e34636.html

Pentru cei care nu înțeleg limba italiană, voi face eu un rezumat. Este vorba de achizițiile de măști făcute de statul italian și de intrarea în acea țară a zeci de milioane de produse contrafăcute și neconforme. Practic tot ceea ce a însemnat omologare și certificare Europeană este astăzi călcat în picioare, iar niște privați, de multe ori firme obscure și inventate peste noapte fac profituri de zeci de milioane. Asemănarea cu România este izbitoare! Instituțiile statului, care ar trebui să controleze și să acrediteze produsele par lovite de orbul găinii. Cele care achiziționează produsele sunt extrem de dispuse să ia orice produs. Nimeni nu știe nimic, iar atunci când oamenii sunt puși în fața evidențelor, încearcă să dea vina pe alții.
Reportajul RAI 3 este intitulat „Jos Masca!” și începe de la cea mai mare achiziție a unei structuri de stat, denumita la ei Consip (vă las pe dvs să îi identificați omologul român) și care a cumpărat 25 de milioane de măști, la un preț exorbitant. Cea mai mare stație de contractori publici italieni ar fi luat produsele fără să le verifice standardele de calitate!
De aici reporterii pleacă pe urma furnizorilor. Firme înființate în luna februarie, cu sediul în casele unor oameni sau cu alte obiecte de activitate, precum producția de vinuri, au livrat de milioane guvernului italian. (Vă pare cunoscut filmul?!)

Companiile italiene nu sunt verificate

Un subiect extrem de controversat scos la iveală de investigatorii televiziunii RAI 3 se referă la tratamentul aplicat de stat anumitor firme. Vorbim de produse plătite și apoi verificate sau chiar de trecerea cu vederea a standardelor de calitate. A fost identificată chiar o firma importantă din Italia, cu multe conexiuni în guvern și lucrări publice prestate în peninsulă, care s-a specializat acum pe importul de măști. Evident, produsele acesteia nu sunt certificate cu standardele europene de calitate, însă autoritățile „nu au observat”… Certificările acelor produse sunt făcute de o firma din China ce nu este autorizată pentru piața europeană. Și acest „amănunt” ar fi scăpat statului italian!

Epilogul investigației RAI3 a fost scoaterea din cursă a 5 din cele 11 companii care vindeau măști statului. Vorbim de contractele în derulare, nu de ceea ce deja se livrase. Milioane de produse contrafăcute au apucat să intre pe piață în Italia, iar statul nu doar că nu le-a verificat la intrare, ci le-a și plătit cu bani grei. Practic, pandemia i-a făcut peste noapte milionari pe unii afaceriști obscuri. Asta, dacă nu cumva ei au fost doar paravan pentru adevărații beneficiari ai tunurilor.
Așa cum v-am spus, modelul italian a fost perfecționat în România. Vă promit dezvăluiri la fel de suculente și de pe piața mioritică. O piață în care o serie de șmecheri bine conectați au de împărțit bugete de câteva sute de milioane de euro… Bani care în starea de urgență se dau fără licitații și proceduri complicate..

Comentează pe FACEBOOK