joi 22 februarie 2024

Iohannis a anunțat ce prevede STAREA DE URGENȚĂ

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru 30 de zile.

„Începând de astăzi se instituie starea de urgenţă pe întreg teritoriul României pentru o pentru o perioadă de 30 de zile”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Măsurile care intră în vigoare imediat sau gradual anun’ate de Iohannis:

– Şcolile vor fi închise.

– Activitatea din învăşământul preuniversitar şi universitar se suspendă

– Dacă va fi nevoie, se pot plafona, preţurile la medicamente, alimente de primă necesitate, utilităţi, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni.

-Serviciile medicale pentru tratatea coronavirus se acordă tuturor persoaneor aflate pe teritoriul României.

-Se vor stabili măsuri de sprijinire pentru persoanele izolate.

-Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniți prin derogări de la prevederile legale în vigoare.

-Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților de penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

-Măsuri în domeniul sanitar: în structurile MAI, unitățile medicale, și serviciile de servicii sociale se pot face angajări fără concurs.

-In domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri economice pentru operatorii afectați de COVID 19

-Se va asigura continuitatea serviciilor de utilitate publică.

-Se suspendă controalele la angajatori prin ITM

-Activitatea la instanțe se desfășoară pentru situațiile de urgență. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene scurte.

-Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele, cluburi

-Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, feroviară, aeriană pe diferite rute.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni dimineață, că numărul infectărilor cu noul coronavirus a ajuns în România la 158. În carantină sunt 3.008 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 15.546 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro