duminică 14 iulie 2024

Iohannis, în Belgia: România şi Bulgaria să intre împreună în Schengen

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele României, Klaus Iohannis, se află miercuri la Bruxelles. Șeful statului s-a întâlnit cu prim-ministrul belgian, Alexander de Croo, cu care a discutat despre aderarea la Schengen.

Șeful statului a declarat că „negocerile pentru aderarea României la Spațiul Schengen continuă pe toate planurile” și a mulțumit Belgiei pentru sprijin.

„Negocierile pentru aderarea României la Schengen continuă și nu continua la nivel mic, ci toți suntem foarte implicați, toți căutăm să convingem, în special partea austriacă. Se continuă pe toate planurile și evident că se discută mai degrabă informal decât formal și diferite variante de cum se poate continua. Nu e complicat de văzut că există puține variante, ori intrăm împreună cu Bulgaria, ori nu intră niciunul, ori intră unul și celălalt nu. De departe cea mai bună este ca România și Bulgaria să intre împreună și spre asta converg toate negocierile și toate încercările de a-i convinge pe cei care încă sunt reticenți în această chestiune”, a mai explicat el.

Alexander de Croo a felicitat România în ceea ce priveşte progresele legate de dosarul de aderare la Schengen.

„Mereu este mai uşor să arăţi lacunele decât efortul enorm făcut până acum şi cred că ar trebui să lăudăm acest ultim aspect mai des. Pentru a ajunge la un acord, trebuie ca toate părţile implicate să fie convinse (…) În ceea ce priveşte îngrijorările Austriei, haideţi să ne confruntăm cu ele, să explicăm situaţia, să explicăm progresele de până acum, să ascultăm ce motive de îngrijorare au (oficialii austrieci – n.r.) şi să vedem ce soluţii putem găsi. Noi, ca preşedinţie rotativă (a Consiliului Uniunii Europene – n.r.), anul viitor vor face un lucru la care belgienii se pricep cel mai bine – să găsească o soluţie de compromis, să aducă toată lumea la masa negocierilor şi să convingă toate părţile implicate că o poziţie comună este în beneficiul tuturor”, a arătat înaltul oficial, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro