sâmbătă 20 iulie 2024

Iohannis: Pacea este fragilă, Rusia este o amenințare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul dezbaterii generale „Uniţi pentru Europa”, la Summitul şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei care se desfăşoară la Reykjavik, Islanda, că Rusia este o ameninţare majoră la adresa sistemului nostru democratic.

”Agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei din 2022, o continuare a agresiunii începute în 2014, a provocat suferinţă şi distrugere pentru milioane de ucraineni, aducând războiul şi atrocităţile sale, din nou, pe continentul european, a generat crize şi provocări suprapuse şi a alimentat erodarea spaţiului informaţional democratic”, a transmis președintele României.

”Ne-a amintit, încă o dată, cât de preţioasă, şi în acelaşi timp fragilă, este pacea; ne-a amintit că libertatea este o luptă constantă şi că merită să luptăm pentru democraţie. Garantarea securităţii în sensul său clasic este fundamentul securităţii noastre. Dar securitatea înseamnă şi rezilienţa societăţii dată de democraţie, de libertăţile individuale, de statul de drept, de răspunderea în faţa legii, de combaterea dezinformării şi de asigurarea aprovizionării cu alimente şi energie din surse sigure. Pentru a răspunde provocărilor excepţionale ridicate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Consiliul Europei a adoptat măsuri îndrăzneţe. Dar trebuie să continuăm să facem mai mult pentru a ajuta Ucraina în lupta sa pentru un viitor bazat pe principii democratice şi pe statul de drept”, a spus șeful statului, potrivit News.ro.

Klaus Iohannis a mai spus că ”agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să rămână un punct central pe agenda organizaţiei”.

”În acest context, permiteţi-mi să subliniez că România sprijină pe deplin Declaraţia de la Reykjavik şi instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise şi să luptăm decisiv împotriva impunităţii”, a spus preşedintele. 

Şeful statului a reiterat angajamentul României faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro