duminică 14 iulie 2024

Iohannis râde de PSD-iști, la CCR: Să consulte DEX-ul

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri Curții Constituționale punctul de vedere al Administrației Prezidențiale în legătură cu conflictul juridic semnalat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Titus Corlățean, cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, după ce fusese  demis prin moțiune de cenzură.

Șeful statului îi ia peste picior pe liderii PSD, arătând CCR că din sesizarea PSD lipsesc tocmai argumentele unui conflict instituțional, trimițând judecătorilor definiția din DEX pentru verbul „a bloca” pentru a arăta că liderii PSD nu au înțeles ce înseamnă un „blocaj instituțional” în momentul în care au făcut sesizarea.

„Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române prin „a bloca” se înțelege „a nu mai funcționa sau a face să nu mai funcționeze”. Or, prin emiterea decretului de desemnare a unui candidat la funcția de prim-ministru, Parlamentul României nu este împiedicat în exercitarea vreuneia dintre atribuțiile sale, ci dimpotrivă, ca efect al acestei desemnări, se deschide procedura învestirii Guvernului, în cadrul căreia poate fi exercitat dreptul exclusiv al senatorilor și deputaților de a decide asupra acordării încrederii viitorului Guvern”, arată Klaus Iohannis în adresa trimisă către Curtea Constituțională, potrivit Digi24.

„Apreciem că această omisiune în motivare nu poate avea altă explicație decât aceea că autorul sesizării, în mod obiectiv, nu a putut identifica elementele care ar contura un blocaj instituțional”, se mai arată în punctul de vedere al președinției.

Sesizarea lui Marcel Ciolacu, pur politică: „cererea apare ca o expresie a nemulțumirii de natură pur politică a unui partid politic participant la consultări, al cărui exponent este autorul sesizării, și nu ca o expresie a unei imposibilități de funcționare instituțională”.

De asemenea, președintele precizează că argumentul folosit de PSD, conform căruia un premier demis prin moțiune nu mai poate fi propus din nou, reprezintă o decădere din drepturi care nu este prevăzută de Constituție.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, depunerea la Curtea Constituțională a sesizării privind desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier, sesizare semnată de el, ca președinte al Camerei Deputaților și de președintele interimar Senatului, Titus Corlățean.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro