vineri 14 iunie 2024

Iohannis: Nu trimitem soldați în Ucraina. România, o țară sigură

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România nu va trimite soldați în Ucraina și că nu există nicio amenințare la adresa țării noastre. Șeful statului a vorbit și despre înzestrarea Armatei și motivele din cauza cărora lucrurile s-au complicat.

 

Iohannis. Discuția e simplă, nu trimitem combatanți în războiul din Ucraina

„România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a precizat şeful statului, potrivit Agerpres.

Referindu-se la cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a explicat că există două motive din cauza cărora lucrurile s-au complicat.

„Lucrurile s-au complicat din două motive: unu, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor de făcut o achiziţie. Doi: inflaţia pe care am avut-o a stricat un pic socoteala şi în această zonă. Dar, în bună măsură, deja s-a corectat această cheltuială, fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an pentru chestiuni care au fost planificate a fi achiziţionate în anul trecut.

Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii despre aşa ceva.

Poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează peste mai mulţi ani”, a afirmat Klaus Iohannis.

 

Iohannis:  România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării

 

Şeful statului spune că această chestiune a achiziţiilor publice în zona înzestrării armatei a fost discutată şi „la alt nivel”.

„Eu cred că România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult. Şi, da, este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în Uniunea Europeană să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice pentru a accelera exact în această zonă”, a adăugat preşedintele.

 

Iohannis: Nu am niciun semnal că ar exista vreun pericol de atentate în România

 

Acesta a mai declarat că nu există nicio ameninţare directă la adresa României şi nu are „niciun semnal şi nicio indicaţie” că ar exista vreun pericol de atentate sau alte „evenimente nedorite” care să vizeze ţara noastră.

„Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar, sigur, trebuie să fim întotdeauna pregătiţi pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm şi în acest sens trebuie să conştientizăm valoarea apartenenţei noastre la NATO, la Uniunea Europeană şi aşa mai departe. Este foarte, foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar exista vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis vizitează Parcul Naţional „Piatra Craiului”, cu prilejul Zilei Internaţionale a Biodiversităţii şi în marja Zilei Europene a Parcurilor Naţionale, care va fi marcată pe 24 mai.

CITITI SI – Ciolacu –  „România nu-şi mai permite să facă greşelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viaţă erau ameninţate cu falimentul”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro