Ipoteză șoc: Manevră la Transelectrica pentru manipularea Bursei?

Jurnalist.ro vă arată, în premieră, o serie de tranzacții pe piața bursieră, ce au un caracter cel puțin dubios și sunt în strânsă legătură cu unele schimbări decise de guvernul Cîțu, prin Secretariatul General al Guvernului. Fluxurile financiare sunt în strânsă legătură cu Transelectrica, Compania Națională de Transport al Energiei și cu schimbarea managementului acesteia. În cele ce urmează, vom încerca să o explicăm extrem de simplu, pe înțelesul nespecialiștilor, fără date complicate și cifre alambicate.

Pentru cine nu cunoaște, Transelectrica este o companie cu acționariat preponderent de stat, listată pe Bursa de Valori. Statul are 58 la sută din acțiuni, iar restul participațiunior se împart între entități private. O parte din aceste acțiuni sunt tranzacționate pe Bursa de Valori București.

Cum e de așteptat, prețul acțiunilor este influențat de orice decizie managerială importantă. Din acest motiv, Autoritatea de supraveghere Financiară a companiei notifică de îndată Bursa, cu privire la toate decizile majore luate în AGA.

Istoricul dubios pe care îl vom prezenta mai jos începe din luna mai 2021. Secretariatul General al Guvernului, în calitate de reprezentant al acționarului majoritar, convoacă o ședință AGA pentru analiza rezultatelor financiare pe 2020. Din acest moment și până zilele trecute, urmează o serie de contre între cei de la Guvern și cei din conducerea companiei. Nu vom intra în detaliile corespondenței, fiind una stufoasă și plictisitoare, însă vă spunem doar că cei de la guvern își arătau în principiu nemulțumirea față de anumite raportări și decizii ale managementului.

Așa cum puteți vedea în tabelul de mai jos, pe toată durata conflictului, sunt reliefate numărul de tranzacții zilnice pe piața de capital, volumul lor, precum și valoarea. Vorbim de acțiunile companiei Transelectrica:

În vreme ce pe toată luna mai întâlnim doar 2 cifre la numărul tranzacțiilor, situația se schimbă brusc începând cu 20.05.2021. Volumul tranzacțiilor crește și el de 2-3 ori, la fel și valoarea. Pentru un necunoscător, aceste mișcări pot însemna un interes crescut al jucătorilor din piață, nu față de acțiunile în sife, ci față de companie.

Ce se întâmplă în paralel în această perioadă?! Presiunea celor de la Guvern asupra conducerii companiei crește masiv. Pe data de 4 iunie 2021 vine bomba: Secretariatul Guvernului cere conducerii Transelectrica să completeze ordinea de zi a ședinței AGA, punând printre alte puncte și „ Revocarea Membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica SA”. Cu alte cuvinte, conducerea va fi OUT pe data de 22-23 iunie 2021, când va avea loc acea AGA.

 

Aparent nimic anormal. Însă așa cum am subliniat mai sus, vedeți că în intervalul de dinaintea acestui anunț, între 20 mai și 2 iunie, tranzacțiile au crescut consistent. Apogeul a fost pe 2 iunie, la 2 zile înainte de anunț, când s-a înregistrat un număr de aproape 10 ori mai mare de tranzacții!

Întrebarea care se pune și asupra căreia ar trebui să reflecteze cei care supraveghează piața de capital este următoarea: Au știut anumite personaje de mișcarea guvernului? În anturajul premierului Florin Cîțu se află în prezent mai multe personaje familiarizate cu piața de capital și cu jocurile de ordinul milioanelor de euro făcute prin ea. Ar fi interesant de făcut publice numele celor care au tranzacționat masiv în acele zile.

Până când se va sesiza cineva, noi vom continua să vă prezentăm și alte informații în exclusivitate, cu privire la numele celor trimiși de guvern pentru a schimba garnitura de conducere de la Transelectrica.

 

Comentează pe FACEBOOK