luni 15 iulie 2024

Jumătate de milion de persoane strămutate din Afganistan

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Războiul din Afganistan a dus la strămutarea în 2019 a peste 426.500 de oameni în 32 dintre cele 34 de provincii ale ţării aflate în război, potrivit Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al Naţiunilor Unite (OCHA), informează Agerpres. Mai mult de 177.500 de oameni strămutaţi pe plan intern şi-au abandonat casele în patru provincii din nord-estul Afganistanului. Militanţii talibani şi-au amplificat operaţiunile în provinciile din nord-estul Afganistanului în 2019, ucigând sau rănind mii de militari afgani.

Provinciile din estul Afganistanului numără în jur de 74.000 de strămutaţi, potrivit datelor OCHA. Aceste provincii au fost una dintre principalele zone de luptă între combatanţii grupării Stat Islamic (SI), militanţii talibani şi forţele de securitate afgane.

Numărul total de persoane strămutate a fost în 2018 în Afganistan de circa 385.000.

Luptele în această ţară s-au înteţit în 2019, în timpul negocierilor dintre SUA şi militanţii islamişti talibani pe marginea unei soluţii politice la conflict. Potrivit experţilor, ambele părţi au încercat să-şi consolideze poziţiile de negociere prin succese militare.

Potrivit OCHA, 9,4 milioane de oameni au fost identificaţi ca având nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în Afganistan în 2020, din cauza conflictului şi dezastrelor naturale.

Potrivit OCHA, partenerii umanitari caută de urgenţă pentru acest an 733 de milioane de dolari americani în ajutoare pentru 7,1 milioane de oameni.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro