Laserul de la Măgurele, pe butuci. România scoasă din schemă

Laserul de la Măgurele, pe butuci. România scoasă din schemă

România bifează o nouă nereușită. Laserul de la Măgurele de 10 petaWatti, mândria „cercetării” românești și care a înghițit sume colosale de bani va fi, se pare, tras pe linie moartă. Partenerii europeni vor continua, cel mai probabil, proiectul, fără România. Doar cu Cehia și Ungaria, arată edupedu.ro

Acest lucru s-a întâmplat după ce cele două țări au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).

Directorul Institutului de la Magurele, fizicianul Nicolae Zamfir, a spus ca ceea ce fac Ungaria si Cehia este nedrept, netransparent si ilegal.

Bucureștiul cere oficial ca “aplicația pentru Faza 2 [transformarea ELI în ERIC] să fie retrasă și să fie redepusă cu toți cei trei piloni ca membri fondatori”.

Proiectul, blocat in Romania

In Romania, insa, situatia de la Magurele este blocata din 2018. Investitia la care s-a angajat Romania nu a putut fi finalizata dupa ce furnizorii de echipamente, un consortiu condus de Institutul de Fizica Nucleara din Italia, au acuzat ca o parte a cladirii nu respecta planurile, iar echipamentele nu pot fi montate.

Reprezentantii institutului de cercetare au sustinut contrariul si in cele din urma au reziliat contractul in valoare de 66 de milioane de euro.

Italienii au dat in judecata partea romana, procesul fiind in faza de judecare in prezent, amintește Ziare.com.

Intre timp, Institutul de la Magurele a facut o noua licitatie si a atribuit contractul companiei americane Lyncean Technologies, valoarea scazand la 49 de milioane de euro.

La finalul lunii noiembrie 2018, dupa ce l-a primit la Bruxelles pe ministrul Cercetarii de la acel moment, Nicolae Hurduc, Corina Cretu, la acea vreme comisar european pentru politica regionala, semnala ingrijorarea Comisiei Europene cu privire la aceste intarzieri si sublinia necesitatea gasirii unei solutii cat mai rapide de catre autoritatile romane, pentru a avea garantia ca proiectul ELI-NP va fi finalizat in cadrul perioadei de programare 2014-2020.

Laserul de la Măgurele este cel mai mare proiect științific din România. În valoare totală de 356 de milioane de euro, proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Măgurele găzduiește deja cel mai puternic laser din lume și are ca obiectiv realizarea de cercetări în domeniul laserelor și a fizicii nucleare. ELI-NP a atins puterea de 10PetaWatts în urmă cu un an și a început experimentele.

Comentează pe FACEBOOK