luni 26 februarie 2024

Legea junglei, în Prahova. Prim-adjunctul ISU Prahova făcea presiuni asupra inspectorilor și modifica documente

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

După tragedia de la Ferma Dacilor ies la iveală tot mai multe probleme legate de autorizațiile date de ISU Prahova patronilor de pensiuni. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, vineri, că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite situații, motiv pentru care foştii şefi de la această instituţie s-au pensionat în urmă cu doi ani, plecând din serviciu „nu cu voia lor”.

„Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a afirmat Arafat, într-o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Colonelul Elisei Dumitru Tiberiu a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

DNA a investigat posibila implicare în mod direct şi în repetate rânduri a colonelului Elisei Dumitru Tiberiu în activitatea subordonaţilor, în sensul că le-ar fi solicitat acestora să nu amendeze mai mulţi agenţi economici din Prahova pentru abateri pe linia securităţii la incendiu.

Raportul cu concluziile verificărilor după incendiul de la „Ferma Dacilor”

Tot vineri, adjunctul IGSU, Benone Duduc, a declarat că fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care trebuiau aplicate.

„Prim-adjunctul nu poate desfășura efectiv control de prevenire. S-a constatat impunerea unei stări de temere a inspectorilor care se împotriveau stilului în care el impunea să se facă controale. De asemenea, s-au constatat modificarea discreționară a planurilor de control și trimiterea inspectorilor în control după propriile interese. Mai mult, aceste planuri au fost modificate. Se poate vorbi chiar de fals în documente.  S-au constatat neasigurarea pregătirii controlului conform regulamentului IGSU și stabilirea unilaterală a deficiențelor constatate în raport și a sancțiunilor. Au fost aplicate doar avertismente. Astfel, controlul la Ferma Dacilor a fost făcut prin încălcarea regulamentului. Prim-adjunctul a decis sancțiunile – doar avertisment pentru Ferma Dacilor.

S-a mai constatat neclarificarea aspectelor legate de obținerea autorizației de securitate la incendiu. În documentele de control s-a constatat că nu au fost puse la dispoziție  documentele necesare, iar ulterior nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestor documente. S-a mai constatat în sarcina prim adjunctului ISU Prahova informarea eronată a IGSU privind obiectivul, datelor transmise IGSU indicau că obiectivul nu face obiectul autorizației de securitate la incendiu și că nu era echipat cu sisteme de securitate la incendiu, deși trebuia. Având în vedere gravitatea acestor fapte, am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală Ne delimităm ferm de abordări care încalcă legea”, a declarat Benone Duduc. 

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, și-a dat demisia ier din funcţia de comandă, la solicitarea şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, după incendiul de la „Ferma Dacilor”.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro