vineri 14 iunie 2024

Macron și Zelenski discută vineri la Paris despre Ucraina

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Emmanuel Macron, președintele Franței, se va întâlni vineri cu Volodimir Zelenski, omologul său din Ucraina, la Palatul Elysée. Această întâlnire are loc în contextul festivităților pentru a 80-a aniversare a Debarcării din Normandia și va aborda subiecte importante legate de nevoile Ucrainei în raport cu Rusia. Anunțul a fost făcut marți de reprezentanții președinției franceze.

Pe măsură ce loviturile rusești continuă să se intensifice pe front și în infrastructurile energetice, cei doi președinți vor discuta despre situația actuală și nevoile Ucrainei. Acesta este un subiect care a fost adus în atenția lor în cadrul conferinței de sprijin pentru Ucraina, care a avut loc la Elysée pe 26 februarie.

În acea situație, Macron a anunțat măsuri pentru a sprijini Kievul cu mai multe arme și nu a exclus trimiterea unor soldați în Ucraina, creând o controversă printre aliați și stârnind furia Rusiei.

În timpul vizitei sale la Paris, Zelenski a făcut promisiuni despre noi anunțuri și discuții în curs de desfășurare privind trimiterea de instructori militari francezi în Ucraina.

Ideea unei coaliţii europene pentru a antrena trupele ucrainene în Ucraina, propusă de Franţa, este în discuţie între diferite ţări europene. Cu toate acestea, proiectul pare departe de a fi finalizat din cauza temerilor cu privire la reacţiile Rusiei.

Macron-Zelenski
macron si zelenski discuta la paris

În ultimele săptămâni, Rusia a anunțat progrese constante în regiunile estice și nord-estice ale Ucrainei. Marți, ei au declarat că nu pot exclude posibilitatea de a lovi forțele franceze la fața locului. Conform afirmațiilor lor, aceste forțe sunt deja prezente acolo.

Înainte de a fi primit cu onoruri militare de ministrul forțelor armate, Sébastien Lecornu, vineri dimineață la Domul Invalizilor, Zelenski va avea ocazia să viziteze un centru al grupului franco-german de armament KNDS în Versailles, lângă Paris.

KNDS, unul dintre cei mai importanți producători de armament terestru din UE – inclusiv tancuri de luptă, sisteme de artilerie și tunurile Caesar livrate Kievului de Franța – plănuiește să se extindă în Ucraina pentru a produce piese de schimb, muniții și echipamente militare complete în viitor.

Vineri, preşedintele ucrainean va susţine un discurs în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului francez, la ora locală 09.50 (07.50 GMT).

În timpul şedinţei, preşedintele deputaţilor din partidul Republicanii (dreapta), Olivier Marleix, a criticat faptul că preşedintele Zelenski a fost invitat să vorbească în faţa Adunării doar cu 48 de ore înainte de alegerile europarlamentare. El l-a acuzat pe Macron că foloseşte acest eveniment ca o modalitate de promovare şi influenţare a alegerilor. Cu toate acestea, ne menţinem sprijinul pentru Ucraina şi nu intenţionăm să îl diminuăm prin această dispută.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro