luni 17 iunie 2024

O nouă OUG: Cât vom plăti pentru facturile la energie electrică

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, o ordonanță de urgență prin care asigură mecanismele de achiziție pentru energie, iar odată cu actul normativ și cu modificările subsecvente în Parlament se va stabili un preț final de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori și pentru un consum casnic care depășește pragul de 255 de kW.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat ulterior că ”acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”.

”Sistemul este un sistem ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat în Franţa un asemenea sistem, numai că acolo vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie al acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţa 119, acel 450 de lei preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la fondu lde tranziţie energetică, un preţ care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor, de noi capacităţi de producţie a energiei electrice”, a spus ministrul.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă s spus că „diferit față de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de kW vor plăti primii 255 de kW la valoarea de 0,8 lei”.

”Practic eu cred că în momentul de faţă putem vorbi de o achiziţie şi un preţ al energiei electrice achiziţionat de furnizor care va permite menţinerea acestor plaje, aşa cum l-aţi auzit şi pe prim-ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kw, 0,80 de lei până în 255 de kw şi 1,3 lei prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament pentru restul consumatorilor şi 1 lei pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce lipseşte acum în Ordonanţa 119”, a completat Popescu.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro