O româncă candidează pentru Parlamentul german

Ana-Maria Trăsnea s-a mutat la 13 ani la Berlin, în 2007. Tânara s-a născut în Piatra Neamț.  Deși în primii ani, la școală a trecut prin experiențe de bullying și discriminare, acum candidează pentru parlamentul german. Tânăra este pe lista social-democraților în cartierul Treptow-Köpenick, sud-estul Berlinului, relatează DW.

„Am fost întrebată dacă părinții mei sunt «Sozialschmarotzer», adică paraziți care primesc ajutor social pe nedrept și în mod fraudulos. În curtea școlii, alți elevi aruncau cu pietricele după mine. Într-o seară, când am venit de la un curs de dans, am fost amenințată de șase băieți, care erau de extremă dreapta. Am fugit într-o cafenea, din care a trebuit să mă scoată tatăl meu vitreg”, povestește tânăra.

Ana Maria Trăsnea este activă în politică de aproape un deceniu. Toate incidentele nefericite cu care s-a confruntat pe parcursul anilor i-au influențat cariera.

În prima fază a devenit reprezentanta elevilor și purtătoarea de cuvânt a școlii. A organizat schimburi de experință europene pentru elevi, ba mai mult a intrat și în rețeaua germană  „Școala împotriva rasismului – școala curajoasă”.

A decis să se înscrie în SPD, după ce a luat bacalaureatul, în 2013.

În viziunea ei este partidul „care luptă cel mai mult ca să ai șansa la o viață demnă și decentă, indiferent de unde și din care categorie socială vii”.

Deși nu-și ascunde originea română, tânăra susține că Germania este casa ei și nu s-ar mai întoarce să trăiască în România.

„Acum câțiva ani, m-am întors din România, după o călătorie de mai multe săptămâni. Și m-am gândit: Aici în Germania te poți baza pe niște structuri. Aici nu trebuie să dai șpagă când mergi la vreun ghișeu sau când o rudă ajunge la spital. După ce am trecut frontiera și am călcat pe pământ german, am răsuflat ușurată. M-am simţit acasă”.

Alegerile parlamentare din Germania au loc pe 26 septembrie. Este primul scrutin după retragerea cancelarului Angela Merkel.

Potrivit ultimelor sondajelor, social-democrații germani sunt favoriți, iar Olaf Scholz are cele mai multe șanse să fie următorul cancelar.

Comentează pe FACEBOOK