sâmbătă 28 ianuarie 2023
spot_img

Obiceiuri de Crăciun

Must read

spot_img

Sărbătoarea de Crăciun se apropie cu pași repezi. Crăciunul la români este o importantă sărbătoare religioasă, iar pe lângă cadourile oferite de Moș Crăciun există o mulțime de tradiții, obiceiuri si superstiții.

Obiceiul colindatului este una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun. Colindătorii merg din casă în casă pentru a anunța venirea pe lume a Mântuitorului. Tradiția spune că este  semn rău dacă gazda refuză să-i primească și va avea un an neroditor, iar casa îi va fi plină de ghinioane.

Cu o zi înaintea Ajunului și de Ajun, gospodinele pregătesc bunătățile, iar în Ajun se împodobește bradul.

Tot în Ajun se sacrifică și porcul. Tăierea animalului în perioada postului este semn rău. Vasele se „spurcă” din cauza sângelui animalului sacrificat și strică postul gazdelor.

Tinerele care vor să se mărite trebuie să pună noaptea sub fereastră diverse bucate, fără să le guste. Cel care va fi alesul, se va apropia de fereastra lor și se va înfrupta din delicatesele lăsată de fată.

Tot de Crăciun nu este bine să te cerți sau să te bați cu cineva pentru că vei avea probleme de sănătate de-a lungul anului.

În dimineața de Crăciun, trebuie să punem în apa în care ne spălăm o monedă de argint. Așa vom fi curați tot anul, la fel ca argintul, și feriți de boli.

Vei fi ferit de boli și dacă vei mânca un măr în ziua de Crăciun. Dacă pui o nucă, o monedă şi ceva de argint în apă în care te speli, câștigurile financiare nu te vor ocoli.

Ca să ai noroc, pâinea trebuie să stea sub masă, iar plăcinta nu trebuie să lipsească de pe masă.  Ca să ai un an prosper, toţi musafirii trebuie să guste din ea. În plăcintă pui un ban, un inel şi un degetar. Cine găseşte bănuţul va avea noroc, cel care primeşte inelul va avea parte de o nuntă, iar cel care dă peste degetar va avea un an înfloritor.

De Crăciun nu se spală, nu se coase, iar cel care o va face, va avea ghinion.

Dacă copilul se naște de Crăciun, atunci acesta va avea noroc toată viaţa.

Dacă crezi în farmece şi deochi, trebuie să pui în colţurile mesei usturoi şi seminţe de mac.

Nu uitați de crenguţele de vâsc din casă, iar pe 24 spre 25 decembrie, noaptea, lasă uşa larg deschisă ca să iasă spiritele rele din casa ta.

Se spune că de Crăciun se deschide cerul, iar cei buni îl văd pe Dumnezeu stând la masă cu îngerii şi sfinţii.

Începând cu această zi și până la Bobotează, copiii umblă cu Steaua. A doua zi de Crăciun este Soborul Maicii Domnului, iar pe 27 decembrie se sărbătorește Sfântul Ștefan.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro