duminică 14 iulie 2024

Odobescu discută la CAE despre Rusia și Orientul Mijlociu

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Pe data de luni, Ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, va reprezenta România la Luxemburg pentru a participa la o reuniune importanta – Consiliul Afaceri Externe (CAE) al statelor membre ale Uniunii Europene. Printre subiectele discutate se vor afla agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu și evoluțiile recente din Georgia și regiunea Marilor Lacuri.

Pe această ocazie, miniștrii de externe europeni vor avea și o discuție informală cu omologii lor din Balcaniile de Vest, în timpul unui dejun de lucru. Acest lucru a fost menționat într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe transmis duminică.

Potrivit sursei citate, discuțiile despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei vor fi concentrate pe dezvoltările recente din teren și sprijinul pe care UE trebuie să îl ofere Ucrainei, în special în domeniul militar.

În cadrul discuțiilor vor fi luate în considerare noi măsuri restrictive împotriva Rusiei și Belarusului, precum și progresul angajamentelor de securitate UE-Ucraina și evaluarea Summit-ului pentru Pace în Ucraina (Elveția, 15-16 iunie 2024).

Odobescu
Luminita Odobescu

În cadrul reuniunii, se va continua discutarea situaţiei din Orientul Mijlociu şi a perspectivei relansării procesului politic pentru pace durabilă şi cuprinzătoare în regiune. De asemenea, se vor aborda modalităţile prin care UE poate contribui la îndeplinirea acestui obiectiv.

Într-o întâlnire informală cu partenerii din Balcanii de Vest, MAE va discuta despre impactul contextului geopolitic și de securitate asupra regiunii. Se va pune accent pe creșterea rezilienței în fața amenințărilor hibride, evitarea eludării sancțiunilor UE împotriva Rusiei și importanța cooperării și a relațiilor bune de vecinătate în zonă. De asemenea, se vor schimba opinii pentru a asigura o abordare comună în aceste probleme importante.

În lumina legii „agenților străini” adoptate de legislativul din Georgia, discuțiile vor fi concentrate pe progresul țării.

Miniștrii vor discuta despre situația din regiunea Marilor Lacuri și modul în care UE ar putea juca un rol mai puternic în consolidarea stabilității și depășirea crizelor actuale din zonă. Acest subiect va fi abordat de MAE în cadrul discuțiilor cu privire la regiunile aflate în criză.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro