Orban: Îmi asum șefia Comitetului pentru Situații de Urgență

Orban: Îmi asum șefia Comitetului pentru Situații de Urgență

Starea de alertă va fi declarată joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Ludovic Orban a anunțat, joi, că își asumă conducerea acestui comitet. Acest lucru va fi posibil prin emiterea unei noi OUG.

Odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare”, a declarat Orban.

Potrivit legii, în starea de alertă amenzile pentru nerespectarea restricțiilor vor fi între 500 de lei și 15.000 de lei. Totuși, amenzile pentru încălcarea interdicţiilor, pentru persoane fizice, nu vor fi mai mari de 2.500 de lei.

Se pot deschide terasele și magazinele care au intrare din stradă. De asemenea, s-ar putea redeschide mall-urile mici, de până în 15.000 mp. Restaurantele rămân închise.

Se interzic slujbele din interiorul bisericii, fiind permise doar doar în aer liber. 

Se pot deschide magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, magazinele de optică medicală.

De asemenea, pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Tot conform legii, oamenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun. 

Legea nu va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, ci la trei zile după aceea. Ultima zi de stare de urgență este joi, 14 mai.

Starea de alertă poate să dureze maximum 60 de zile.

 

Comentează pe FACEBOOK