vineri 14 iunie 2024

Parlamentul canadian zguduit de acuzații de trădare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

După zile de presiune din partea opoziției, parlamentul canadian condus de Justin Trudeau a cedat luni și a decis să extindă ancheta publică privind ingerințele străine. Această decizie vine în urma dezvăluirilor care implicau anumiți membri ai parlamentului acuzați de trădare.

Comisia parlamentară care investighează aceste probleme a dezvăluit săptămâna trecută că unii membri ai parlamentului au luat parte la „ingerinţe străine”, fie de bunăvoie sau nu, prin dezvăluirea de informaţii secrete despre alte ţări.

Deși raportul nu dezvăluie numele celor implicați, este evidențiat faptul că autoritățile din Ottawa au avut un răspuns grav deficitar la amenințările identificate. Aceste deficiențe pot avea consecințe negative pentru Canada pe termen lung.

Premierul Justin Trudeau a subliniat că intervenţia externă este un subiect extrem de îngrijorător care trebuie tratat cu seriozitate. El a reiterat angajamentul său faţă de protejarea democraţiei şi asigurarea că cetăţenii canadieni sunt în siguranţă.

Aceasta este dorința ultimului, așadar, comisia „să poată efectua o monitorizare atentă”, acordând parțial cerințelor opoziției.

Partidele au solicitat o comisie de anchetă independentă pentru a investiga acuzațiile de posibile fapte de trădare și pentru „a dezvălui numele deputaților care să fi trădat țara”. Deputatul conservator Andrew Scheer a făcut această declarație referitoare la raportul lor.

parlamentul
justin trudeau canada

Jagmeet Singh, liderul Noului Partid Democrat (NDP) şi susţinător al lui Justin Trudeau, a declarat că acuzaţiile sunt „foarte înspăimântătoare” şi că cetăţenii canadieni au dreptul să cunoască adevărul.

În urma mai multor întrebări, ministrul securităţii publice, Dominic LeBlanc, a refuzat să divulge identitatea aleşilor menţionaţi în raport, afirmând că acest lucru „nu este permis de lege”.

Potrivit raportului, este menționată în special finanțarea secretă a campaniilor politice și schimbul de informații confidențiale despre munca sau opiniile parlamentarilor cu agenți ai unor servicii de informații străine. „Este important să rămânem vigilenți și să ne asigurăm că nu există influențe externe care să afecteze integritatea sistemului politic al țării noastre.”.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro